Téli nagyüzem az erdei vasutakon

Január utolsó hétvégéjétől mind az öt, egész évben közlekedő kisvasúton menetrend szerint utazhatunk, Balatonfenyvesen és a Zemplénben pedig alkalmi különvonatok is várnak.

Szerző:
Gemenc Zrt. / Gulyás Attila
Fotó:
Csontos Péter - Gemenc Zrt. / Gulyás Attila
2018. január 29.

Január utolsó hétvégéjétől mind az öt, egész évben közlekedő kisvasúton menetrend szerint utazhatunk, Balatonfenyvesen és a Zemplénben pedig alkalmi különvonatok is várnak.

 

A Gemenci Erdei Vasút idei első járatának elindulásával teljessé vált a téli kínálat az erdei vasutakon.

A téli-tavaszi menetrend szerint (2018. január 27. - március 30.) Pörböly és Malomtelelő között járnak a vonatok. 2018. január 27. és február 25. között 11.00 órakor indul a vonat szombati és vasárnapi napokon az Ökoturisztikai Központból. Február 26-tól kedd és szerda kivételével minden nap elindul Pörbölyről a 11.00 órási járat.

 

Március 3-tól március 25-ig hétvégén és ünnepnapokon 13.35-kor is indulhat vonat Pörbölyről, de csak akkor, ha van felszálló utas, illetve ha van olyan utas, aki előzetesen jelezte, hogy Lassiból vagy Malomtelelőből ezzel a vonattal térne vissza Pörbölyre.


A gyalogos turisták mellett minden szerelvény alkalmas kerékpárok szállítására is, valamint csatlakoztatható a kerekesszékek felemelésére alkalmas, lifttel felszerelt, akadálymentesített vagon.

 

A börzsönyi Királyréti Erdei Vasút járatai is szabad- és munkaszüneti napokon indulnak útnak, kora délelőttől sötétedésig, a téli menetrend szerint. Bár a híres karácsonyi díszkivilágítás ideje legközelebb csak 11 hónap múlva jön el, február 14-én és 17-én egy-egy alkalommal hasonlóan különleges esti alkalmi vonat várja a Valentin nap hangulatát keresőket.

 

Lillafüreden szintén hétvégenként közlekednek a vonatok, egészen a tavaszi menetrend március 28-i kezdetéig. A miskolci Dorottya utcai végállomásról 10 és 14.30 között négy alkalommal indulnak szerelvények, amik a garadnai felső végállomásról 11.30 és 15.15 között indulnak vissza. A kerekesszékes utasokat előzetes bejelentés után Lillafüreden is speciális emelővel felszerelt kocsi várja.

 

 Felsőhámor fölött kapaszkodik Lillafüred felé az utolsó, délutáni vonat

 

A különleges Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút, az eddigi bő fél évszázadához hasonlóan, idén is a hét minden napján biztosítja Somogyszentpál falu, és a környező mezőgazdasági munkahelyek elérését. A naponta öt alkalommal közlekedő járatok között a február 10-re tervezett különvonat jelent különleges extra programot: a kifejezetten a berek világa és a vasút iránt érdeklődő fotósok kedvére szerveződő vonatozás egyedi szerelvény-összeállítással és egy második, a régi időket megidéző kis csillevonattal várja az utasokat. A program egy igazi vidéki babgulyásos ebédet is tartalmaz a nap közepén, Imremajorban.

 

A budapesti Gyermekvasút is az eddigi évekhez hasonló menetrend szerint közlekedik, március 14-ig heti hat napban, hétfő kivételével, mindkét irányban óránkénti indulásokkal.

 

Az Alcsútdoboz és Felcsút közötti Vál-völgyi Kisvasút a tavalyi menetrenddel ellentétben idén március 8-ig nem közlekedik, különvonat természetesen itt is bármely napra rendelhető.

 

Egy út erejéig elindul viszont az egyébként csak tavasztól őszig közlekedő Pálházi Erdei Vasút szerelvénye: a balatonfenyvesi programhoz hasonlóan szintén február 10-én, Pálházától Rostallóig tartó utazás végén ebéd, vadetetés és vezetett túra vár kicsiket és nagyokat, amíg a szerelvény továbbmegy a közeli Rostalló végállomásig, itt már a tavaly novemberi prograhoz hasonlóan, kifejezetten a fotósok igényeit szolgálva. A programra előzetes regisztráció szükséges.

Cikkajánló