Tengelicek a csomagtartóban

Egy bolgár férfi 15 énekesmadarat, köztük védett tengeliceket próbált kicsempészni az országból. Sajnos az egyik tengelic nem élte túl az utaztatást.

Szerző:
Turista Magazin/police.hu
2022. december 14.

Egy bolgár férfi 15 énekesmadarat, köztük védett tengeliceket próbált kicsempészni az országból. Sajnos az egyik tengelic nem élte túl az utaztatást.

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság természetkárosítás miatt indított büntetőeljárást egy bolgár férfivel szemben, aki december 10-én próbálta elhagyni az országot autójával Hegyeshalom kishatár-átkelőhelyen Ausztria felé.

A jármű átvizsgálása során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai – a férfi személyes poggyászai között – három különböző méretű kalitkában összesen 15 énekesmadár-példányt fedeztek fel, amelyek közül egy már elpusztult. A madarakról a sofőr bizonylatot, okmányt, illetve engedélyt bemutatni nem tudott, ezért előállították és gyanúsítottként hallgatták ki a mosonmagyaróvári rendőrök - olvasható a police.hu hírei között.

A madarak egy része védett tengelic volt, egy részük viszont kanári, illetve tengelic és kanári keveréke. Ahogy azt Orbán Zoltántól a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivőjétől megtudtuk, régen a tengelicet és más őshonos pintyféléket is előszeretettel fogták be, hogy azok tenyésztők számára kívánatos tulajdonságait, mindenekelőtt „új” színeit felhasználják különleges változatok (a szín- mellett léteznek alak- és hangkanári divatirányzatok is) létrehozásához. Természetesen ma már védett madarakat nem lehet sem erre, sem más célra befogni, de amint a példa mutatja, még ma is vannak olyanok, akik foglalkoznak ezzel.

A spanyolok a XV. század vége felé hozták az első vad kanárimadarakat Európába, az azóta eltelt sok száz év alatt a tenyésztett kanári jelentős változásokon esett át, és ma már nagyon másképp néz ki, mint a vadon élő faj. A tenyésztés során vadmadarakkal, például tengeliccel, csicsörkével, zöldikével, kenderikével, csízzel, süvöltővel való keresztezéssel sokféle hibridet is létrehoztak. Ez ma már illegális tevékenységnek számít nálunk.

A tengelic hazánk legszínpompásabb pintyféléje. A hazai tengelicállomány nagyobbik része állandó, míg a kisebbik ún. rövidtávú vonuló. Horvátországból, Észak-Olaszországból, Albániából, Bulgáriából és Görögországból egyaránt rendelkezésre állnak megkerülési adatok - „világjáró” tengeliceink legkedveltebb telelőterülete a Balkán-félsziget. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25.000 Ft egyedenként.


Cikkajánló