Tes(z)tközelben

Kipróbáltuk az Olight HO5S Active fejlámpát, és most megosztjuk veletek a tapasztalatainkat.

Szerző:
TM
promóció
Fotó:
Fotó: Gulyás Attila
2016. november 8.

Kipróbáltuk az Olight HO5S Active fejlámpát, és most megosztjuk veletek a tapasztalatainkat.

 

Már a dobozból való kivétel pillanatában érezhető, hogy a kis világítóeszköz bizony jól össze van rakva. Az anyaghasználat igényes, az árcédulának tökéletesen megfelelő. A négyállású (10, 25, 35 és 50°) lámpafejdöntő szerkezet lehetővé teszi, hogy az aktuális igényeinknek megfelelő szögben állítsuk be a fénycsóva irányát. A kényelmes, elasztikus fejpánttal felvértezett HO5S Active különlegessége az érintésmentes be- és kikapcsolás lehetősége. Ez a funkció remekül működik, amennyiben 5-20 centiméteres távolságban teszünk kezünkkel egy határozott mozdulatot a szenzor előtt.

 

 

Fontos hangsúlyozni, hogy gyakorlatilag bármilyen tárgy alkalmas érintésmentes vezérlésre, tehát egy közeli sziklafal vagy egy belógó ág is. Ez kivételes esetekben megtréfálhatja a felhasználót, téli túrák alkalmával azonban hihetetlenül hasznosnak bizonyulhat, hiszen nem kell vastag kesztyűben (rosszabb esetben elgémberedett, dermedt ujjakkal) kísérletezni a fizikai gomb nyomkodásával. Azoknak sem kell elkeseredniük, akik eltántoríthatatlanul gombpártiak, hiszen a kellemes tapintású, kék színű kapcsoló segítségével a távolságérzékelő szenzor inaktiválható.

 Az igen tisztességesnek nevezhető 200 lumenes „fotonáradatot” 10 percen át bocsátja ki a Cree XM-L2 LED, ezt követően pedig a vezérlőelektronika szépen lassan, fokozatosan csökkenti a fényáramot 120 lumenre, hogy meggátolja a túlmelegedést. Maximumom 210 percig üzemel a H05S Active a tartozék elempárral A középső, 30 lumenes fokozat azokban a helyzetekben lehet segítségünkre, amikor nem óriási hatótávolságra van szükségünk, a kezünkben tartott térképnél viszont messzebbre szeretnénk látni.

 

 

Túlzás nélkül állítható, hogy egy esti (nem életveszélyes, sziklás, szakadékos terepen zajló) túra támasztotta elvárásoknak is tökéletesen megfelel ez a teljesítményszint. A legtakarékosabb fokozatban 10 lumen csiholható ki a LED-ből, ráadásul éppen háromszor annyi ideig (24 órán át), mint a 30 lumenes üzemmódban. A központi világítóegység két oldalán elhelyezkedő, alapvetően helyzetjelzésre szolgáló, folyamatos és villogó üzemmódra egyaránt képes LED-ek az elemek merülésekor is figyelmeztetik a felhasználót: elérkezett a cellacsere ideje.

  

  

Apróságnak tűnhet, mégis említést érdemel, hogy az elemtartó rekeszben rossz fényviszonyok mellett is látható, élénk piros jelölés tájékoztat a helyes polaritásról, nevezetesen az AAA cellák pozitív végének helyéről.


A H05S Active nem cukorból van. IPX4 minősítésének megfelelően minden irányból védett a fröccsenő víz ellen, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy gond nélkül használható esős időben, vízbe meríteni ugyanakkor nem célszerű. A szerkezet elméletileg 1 méteres magasságból történő esést követően sem károsodik. Mi ezt nem próbáltuk ki, de látva a lámpa képességeit, ezen információ hitelességét sem kérdőjeleznénk meg.

A tesztpéldányt az Olight hivatalos magyarországi forgalmazója, a Leitz-Hungária Kft. bocsátotta a rendelkezésünkre.

 

(X)

Cikkajánló