A búbospacsirták védelmében kijárási tilalom a macskáknak

Vége a nagy csavargásoknak a macskák számára a németországi Walldorf városában. Legalábbis a település déli részén, ahol elrendelték, hogy a gazdák nyáron tartsák bezárva kedvenceiket az erősen fogyatkozó búbospacsirta-állomány védelme érdekében.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
euronews.com
greenfo.hu
2022. május 24.

Vége a nagy csavargásoknak a macskák számára a németországi Walldorf városában. Legalábbis a település déli részén, ahol elrendelték, hogy a gazdák nyáron tartsák bezárva kedvenceiket az erősen fogyatkozó búbospacsirta-állomány védelme érdekében.

A búbospacsirta a földön fészkel, 3-5 tojását a talaj mélyedésébe, vagy nagyobb fűcsomó tövébe rakja, melyeket általában néhány fűszállal bélel. Ezért komoly veszélynek vannak kitéve a tojások és fiókáik, a települések környékén főként az ott portyázó házi macskák okoznak súlyos károkat a fészekaljakban. A búbospacsirták száma Európa legtöbb országában fogyatkozik. Magyarország, Horvátország, Románia, Bulgária, Oroszország területén még stabil az állomány, de a faj hazánkban is védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Nyugat-Európában vannak a legnagyobb gondok az állománnyal, ezért rendelték el a 15 ezer lakosú baden-württembergi Walldorf város déli részén a kijárási tilalmat a macskák részére, amely a búbospacsirták költési idejére vonatkozik, áprilistól augusztus végéig tart.

Ha valamelyik cicust mégis az utcán találják, a tulajdonos 500 eurós pénzbírsággal számolhat, ha pedig rajtakapják a macskát egy búbospacsirta vegzálásán, azaz bizonyíthatóan megsebesít vagy megöl egyet, akkor akár 50 ezer eurós büntetést is kaphat a gazdi.

Tiltakozó állatvédők

Az önkormányzati rendeletet a következő három évre is kiterjesztették, a macskatartók viszont nem fogadták túl nagy lelkesedéssel a kis kedvencek bezárását. Helyi állatvédő szervezetek próbálnak tenni a szerintük aránytalan intézkedés visszavonása érdekében, ugyanis azt mondják, ha hirtelen megtiltják a kijáráshoz szokott macskáknak a szabadban tartózkodást, akkor az óriási stresszt jelenthet számukra.

Azt is vitatják, hogy a búbospacsirták ottani állományára negatív hatással lennének a helyi macskák, mert tudományosan nincs bizonyítva ez az állítás. Szerintük a házi macskákat bűnösnek kikiáltani bizonyos madárfajok veszélyeztetése miatt, csupán a felelősség áttolása magunkról egy fajra, hiszen az emberek hosszú idő óta pusztítják a vadon élő fajok élőhelyeit és táplálékkészletét. Úgy gondolják, hogy a vegyszeres mezőgazdaság, a monokultúrák, a rovarpusztulás és a vadvilág elől egyre nagyobb mértékben elfoglalt földterületek hatása valószínűleg súlyosabb, mint a madarakra vadászó macskáké.

Érzelmi kérdés is

Európában a háztartások negyedében van legalább egy macska, amelyek szinte családtagként élnek az emberekkel, így erős érzelmi töltetet ad ennek az ügynek. Egy 2013-as tanulmány becslése szerint a szabadon tartott házi macskák csak az Egyesült Államokban évente körülbelül 2,4 milliárd madarat és 12,3 milliárd emlőst pusztítanak el. De az is tény, hogy rengeteg gazda nélkül kóborló macska van, így a károk okozásában nagy mértékben ők is ludasak.

A brit Emlős Társaság (The Mammal Society) legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyságban a macskák akár 100 millió állatot is elkapnak tavasszal és nyáron, köztük 27 millió madarat. A leggyakrabban fogott madárfajok a házi veréb, a kékcinege, a feketerigó és a seregély. Mégis, az Egyesült Királyság legnagyobb természetvédelmi jótékonysági szervezete, az RSPB azt állítja, hogy nincs egyértelmű tudományos bizonyíték arra, hogy ez a madárpopulációk csökkenését okozza. „Sok millió madár pusztul el természetes úton minden évben, főként éhezés, betegségek vagy a ragadozás egyéb formái miatt. Valószínű, hogy a macskák által elejtett madarak többsége más okok miatt is elpusztult volna a következő költési szezon előtt, így a macskák valószínűleg nem fognak jelentős hatással lenni a populációkra" - áll a szervezet honlapján.

Ausztrál kutatók szerint viszont a kontinensükön található macskák súlyos károkat okoznak a vadon élő állatok állományaiban, az ott élő több millió macska naponta 1,3 millió madarat, 1,8 millió hüllőt és 3,1 millió emlőst öl meg. Ez éves szinten több mint 2 milliárd elpusztult állatot jelent.

A Walldorfban most meghozott rendelet ellen június közepéig élhetnek tiltakozási jogukkal a helyi macskatulajdonosok.

Forrás: euronews.com, greenfo.hu


Cikkajánló