„Tollas malac” az Eger-patakban

Nem vaddisznó, hanem egy amúgy rejtőzködő életmódot folytató madár mutatta meg magát az Eger-patakban. De vajon mi köze a malacokhoz?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Fitala Csaba / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság / Facebook
2023. január 10.

Nem vaddisznó, hanem egy amúgy rejtőzködő életmódot folytató madár mutatta meg magát az Eger-patakban. De vajon mi köze a malacokhoz?

Az emberek már hozzászoktak, hogy az Eger-patak belvárosi és érsekkerti szakaszán rendszeresen bele lehet futni változatos, tekintetet vonzó madárfajokba. Így nem meglepő, ha télen Egerben, a megszokott tőkés récéken kívül nagy kócsaggal, jégmadárral vagy éppen hegyi billegetővel találkozunk. De az elmúlt években a járókelők között nagy feltűnést keltett egy mandarinréce gácsér is, míg a madarászok egy vízirigó miatt zarándokoltak tavaly és tavalyelőtt decemberben a patakhoz.

Kevésbé feltűnő madarak is fel szoktak itt bukkanni, ezek közé tartozik a guvat (Rallus aquaticus), amelyet december végén észleltek. Ez a nádasokban fészkelő madárfaj viszonylag gyakori hazánkban, ám rejtőzködő mivolta miatt ritkán pillanthatjuk meg, ezért is nagy dolog, hogy most megmutatta magát. És hogy mi köze a malachoz? A guvatnak van egy malacvisítás-szerű hangja is, ami gyakran elárulja jelenlétét. Az alábbi videóban többféle hangját meghallgathatjátok ennek az érdekes madárnak, a malacvisításra hasonlító hangot 1:52-től élvezhetitek.

A guvat elsősorban gerinctelenekkel táplálkozik, rovarokat, rákokat, férgeket, csigákat, pókokat eszi, de húsos zöld növényi részek, termések, bogyók is szerepelnek étlapján. Általában télre elvonul tőlünk, de be nem fagyó vizeinknél át is telelhet. Valószínűleg a most látott egészséges példány is így döntött, és talán még párszor találkozhatunk majd vele, miközben hosszú csőrével próbálja elkapni zsákmányát.

A guvat Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Cikkajánló