Történelmi kalandparkká válhat az erdélyi várkastély

A Kolozsvártól 16 kilométerre található gyalui várkastély és a hozzá tartozó kert a kultúrák találkozásának színterévé, történelmi kalandparkká válhat a jövőben az új tulajdonos tervei szerint.

Szerző:
turizmus.com
Fotó:
www.transilvania-magica.ro
2015. október 14.

A Kolozsvártól 16 kilométerre található gyalui várkastély és a hozzá tartozó kert a kultúrák találkozásának színterévé, történelmi kalandparkká válhat a jövőben az új tulajdonos tervei szerint.

A gyalui (Gilau) kastély és környéke Erdély történetének keresztmetszetét nyújtja: dombján őskori település állt, a római korban itt épült a legjelentősebb erdélyi castrum, a domb alatt Árpád-kori temetőt tártak fel, a kastélyhoz pedig történelmi események kötődnek. A 15. századi építmény Erdély egyik legnagyobb magántulajdonban lévő rezidenciája, és három néprajzi egység - Kalotaszeg, Mócvidék és Mezőség - találkozásánál fekszik. 

 

 

Innen ismerheted a kastélyt
1541. december 29-én Fráter György itt kötött megállapodást a Habsburgokkal arról, hogy a magyar korona és Magyarország egésze Habsburg Ferdinándra száll, ha kiűzi a törököket az országból. A terv azonban meghiúsult, Magyarország pedig három részre szakadt.

Nagy Elek, aki tavaly vásárolta meg a kastélyt, a birtokot az általa létrehozott Traditio Transylvanica Alapítványnak adományozta. Célja egy olyan intézményrendszer kialakítása, amely a kultúrák találkozását teszi lehetővé. Az üzletember beszámolója szerint európai uniós források bevonásával próbálja felújítani a mintegy 60 termes kastélyt. Ha nem sikerül pályázati forrásokat szereznie, akkor is folytatódik a kastélyfelújítás, de sokkal lassabb ütemben. Azt nem árulta el, hogy pontosan mekkora összegre van szükség az épület helyreállításához, úgy fogalmazott: 1 millió és 30 millió euró (300 millió - 9 milliárd forint) közötti összeget lehetne befektetni a felújításba.


A négyzet alakú, négy sarokbástyás várkastély államosítása előtt Bánffy Katinka grófnő tulajdonában állt. 2002-ig a gyermekvédelmi hatóság kisegítő iskolát működtetett benne, azóta üresen áll. Bánffy Katinka grófnő unokája, Barcsay Tamás történész, hosszas pereskedés után vehette birtokba az örökségét 2012 szeptemberében. Barcsay saját elmondása szerint nehéz szívvel hozta meg a döntést, hogy eladja a kastélyt, de belátta, családja képtelen lenne a helyreállítási és fenntartási költségek fedezésére, és csak így mentheti meg az épületet.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Ismét a legszebb lehet a dobai kastélypark

Megelevenedő évszázadok a gyulai kastélyban

Top 5 lenyűgöző kastély, ami levesz a lábadról

Őszre megújul a Helikon kastélymúzeum kertje

 

Cikkajánló