Tovább folytatódik az egri vár megújítása

Az egész várat érintő komplex felújítás a jövőben is folytatódik Egerben. Megújul a palotaudvar, a Püspöki-palota és a vár északi része is. A Dobó-korabeli, 16. századi állapotok megidézése a cél. 

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Szinok Gábor (egrivar.hu)
2016. május 12.

Az egész várat érintő komplex felújítás a jövőben is folytatódik Egerben. Megújul a palotaudvar, a Püspöki-palota és a vár északi része is. A Dobó-korabeli, 16. századi állapotok megidézése a cél. 

A kastélyprogram keretében helyreállítják a déli kaput és egy látogatóközpontot alakítanak ki. Részlegesen helyreállítják a Hippolit-kaput, egyúttal gyalogos bejáratot is kiépítenek. A városképet is meghatározó fejlesztés lesz a Varkoch-kapu középkori vármiliőt idéző teljes rekonstrukciója a torony visszaépítésével, felvonóhíd és farkasverem létesítésével. Teljesen megújul a zászlódomb is: 4-5 méterrel magasabb lesz a terület, belsejében pedig egy 70-80 férőhelyes mozit alakítanak ki, ahol az 1552-es ostromot bemutató filmet fognak vetíteni. Szintén rekonstruálják a Cipóosztó-házat, ahol működő „középkori” pékség nyílik majd, továbbá felújítják a börtön és tortúra kiállítást is.

 


A déli kaput is helyreállítják


A Modern városok program keretében visszaállítják a palotaudvar középkori jellegét, lévén a terület jelenleg egy 19. századi katonai alakulótér. Helyreállítják a képtár épületét, amelyben egy konferenciaközpont kap helyet. Rekonstruálják a Tömlöc-bástyát; lefedik és egy látványelemekre fókuszáló ágyútornyot építenek ki benne. A nagyobb részt a 15-16. századból megmaradt püspöki palota is megújul: visszaépítik az elbontott keleti szárnyát, az épület a középkori püspökök életét bemutató helyszín lesz, a tetőtérben kiállítótér nyílik.

 


A Hippolit-kapu


Rekonstruálják a Dobó-palotát, az egykori provizori épületet is, amelynek helyén részben egy 19. századi, elbontásra váró épület áll jelenleg. Megújul a palota alatti, mintegy 200 négyzetméteres provizori pince is. Szó van a várszékesegyház részbeni rekonstrukciójáról: a homlokzat és a tornyok visszaépítése, valamint a templom lefedése szerepel az elképzelések között. Bekerült a programba a végső pusztulás küszöbén álló Zárkándy-bástya megmentése is. A bástyát a 20. század legelején épült vasútvonal vágta le a várról.

 


A már megújult várfalsétány


A régészeti munkák ősszel elkezdődhetnek, kedvező esetben pedig az építkezés is megindulhat jövőre. Az projekt célja a Dobó-korabeli állapotok megjelenítése a várban. Egerben most zárul le a vár két ütemben, összesen 2,2 milliárd forint európai uniós forrásból megvalósult fejlesztése, az átadási ünnepséget május 14-én tartják.


Az egri várról, a Dobó István Vármúzeuról, az aktuális nyitvatartásról és a jegyárakról bővebben itt olvashatsz.

 


 

Kapcsolódó cikkeink:

Megújul és feltárja titkait az egri vár

Új turisztikai látványossággal gazdagodott Eger 

Cikkajánló