Továbbra is terjed az afrikai sertéspestis

A hónapban már két, Pest megyében talált, illetve egy Biharugra külterületéről származó elhullott vaddisznóból is kimutatták a sertéspestis vírusát.

Forrás:
MTI
2019. december 12.

A hónapban már két, Pest megyében talált, illetve egy Biharugra külterületéről származó elhullott vaddisznóból is kimutatták a sertéspestis vírusát.

Korábban egy Budakeszin található, zárt vadaskertben (itt természetesen nem a vadasparkról van szó) találtak fertőzött vaddisznókat, ahová nagy valószínűséggel emberi közvetítéssel jutott el a vírus. Fel is számolták az állományt.

December 4-én a vadaskert közelében talált két tetemből is kimutatták az afrikai sertéspestist (ASP). Az országos főállatorvos ezért a fertőzött és magas kockázatú terület bővítése mellett döntött – írja az MTI. Az intézkedés Fejér megye 11, míg Komárom-Esztergom megye 10 vadgazdálkodási egységének teljes területét érintette.

A legújabb hírek a sertéspestissel kapcsolatban a Békés megyei Biharugra község külterületéről származnak: itt is találtak egy fertőzött tetemet. Mint írják, a betegség valószínűleg Romániából, a vaddisznók természetes vándorlása során került a térségbe. A szakemberek kijelölték a fertőzött, valamint azon belül (a járványügyi védekezés szempontjából különösen fontos) szigorúan korlátozott területet. A vaddisznóhullákat fokozottan keresik a térségben. Az országos főállatorvos ebben az esetben is bővítette a fertőzöttnek minősített területet, Hevesben 10, Szabolcs-Szatmár-Beregben 9 vadgazdálkodási egység teljes területe kapott fertőzött besorolást.

A betegség természetes úton, de illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is terjed. A kór csak vaddisznókra és házi sertésekre veszélyes, éppen ezért nem lenne szabad utóbbiakat sem állati eredetű anyagot tartalmazó moslékkal etetni (ez egyébként is tilos az EU-ban).

Mindemellett fontos infó, hogy az erdőt és a turistaútvonalakat ezentúl is lehet látogatni, de nem árt, ha betartunk néhány szabályt: ne hagyjunk élelmiszerhulladékot az erdőben, és a kirándulás után alaposan tisztítsuk le a cipőnket, bakancsunkat. Ha sertéspestissel fertőzött erdőbe lépsz be, azt a kihelyezett plakátokból tudhatod.

Ha valaki elpusztult, betegnek tűnő vaddisznót lát, ne érjen hozzá, és azonnal értesítse a Nébih-et az ingyenesen hívható zöldszámon: 06 80 263 244.

A legfontosabbak az ASP-ről
  • Emberre nézve nem jelent veszélyt, csak a vaddisznók és a házi sertések között terjed (más állatok sem kaphatják el).
  • Azok viszont nem élik túl, ha megfertőződnek, a legtöbb beteg egyed csak 3-5 napig húzza. A tünetek között szerepel a nagyon magas, 40 fok feletti láz, amihez társulhat étvágytalanság, bágyadtság, bizonytalan mozgás. A beteg állatok bőre lilásan, vörösesen, kékesen elszíneződhet, megjelenhet orrvérzés, hányás és (véres) hasmenés, a vemhes kocák pedig elvetélhetnek. A betegség gyógyíthatatlan, megelőzésére nem létezik vakcina.
  • A kórokozó vírus ráadásul azután is fertőzőképes, hogy az állat elpusztult, a tetemekben és a nem hőkezelt termékekben akár hónapokig fennmaradhat.
  • A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján, ide kattintva.

Cikkajánló