Tudod, hol áll ez a repüléstörténeti világrekordnak emléket állító kő?

Alig pár méterre a leszállást jelölő kőtől egy sokkal díszesebb emlékművet is láthatunk közvetlenül az országút mellett.

Szerző:
Turista Magazin
2022. augusztus 25.

Alig pár méterre a leszállást jelölő kőtől egy sokkal díszesebb emlékművet is láthatunk közvetlenül az országút mellett.

A 8126 számú országút aszfaltcsíkján közlekedők talán észre sem veszik az út mellett kialakított pihenőt és emlékkövet, ami Endresz György és Magyar Sándor anno három világrekordot jelentő teljesítményét hirdeti. Az Amerikából Magyarországig repülő pilóták pontos leszállóhelyét azonban nem itt, hanem kétszáz méterrel odébb, a réten találjuk.

Az óceánrepülők 25 óra 20 perc alatt 5770 kilométert megtéve három világrekordot is felállítottak: a kedvezőtlen viszonyok és a felmerülő nehézségek ellenére 13 óra 50 perces idővel ők jutottak el a leggyorsabban Amerikából Európába (az ír partokig), átlagsebességük 230 km/h feletti volt, amit addig senkinek sem sikerült elérni, illetve ekkoriban ők jutottak el a legmesszebbre a vén kontinens belsejébe.

A pilóták regénybe illő, kalandos története egyszerre szól kitartásról és bátorságról. Már a repülőútra való felkészülés során is több nehézséggel kellett megküzdeniük, sokan nem hittek őrültnek gondolt vállalkozásuk sikerében, egyesek öngyilkosságnak tartották a dolgot. Hogy pontosan hol található az emlékmű, illetve milyen nehézségekkel és veszélyekkel kellett megküzdeni a pilótáknak, arról „Álmodni mertünk” – Óceánrepülőink története című cikkünkben olvashatsz részletesen.

Cikkajánló