Tudod, melyik a világ leghosszabb túraútvonala?

Annyit elöljáróban elárulhatunk, nem Európában van, huszonnyolcezer kilométer hosszú, és volt már több teljesítője is.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
tctrail.ca / csupasport.hu
2023. július 2.

Annyit elöljáróban elárulhatunk, nem Európában van, huszonnyolcezer kilométer hosszú, és volt már több teljesítője is.

Magyarország leghosszabb túraútvonala az Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát magába foglaló Országos Kékkör, ami jelenleg 2583 km hosszan vezet körbe Magyarország változatos tájain.

Az elmúlt évtizedben rekordszámú túrázó vágott bele, illetve teljesítette a kék út valamelyikét, illetve magát a kört is, egyre többen fedezték fel a hazánk értékeit és a vándortúrázás szépségét. Sok magyar túrázó vágott már bele a híres Camino valamelyik – leggyakrabban a 800 km-es – útjába is, keresve a hosszú távú kalandokat, de ezek az utak a megtett táv tekintetében messze elmaradnak a világ leghosszabb túraútvonalától, sőt, még a top 10-ben sincsenek benne.

Létezik egy fikció...

Évekkel ez előtt a Brilliant Maps oldalára felkerült egy térkép miszerint a dél-afrikai Fokvárosból az oroszországi Magadan városáig vezető 22 387 km-es útvonal a leghosszabb, megszakítás nélkül gyalog megtehető útvonal a világon. Aki kitalálta ezt, nem csinált egyebet, mint a Google Maps útvonaltervezőjében kiválasztotta a Föld két meglehetősen távoli pontját és gyalogos módban összekötötte azokat.

Elméleti síkon érdekes lehet a dolog, de ettől ez még nem túraútvonal, továbbá emberfia nem lesz aki végigjárja.

Valós túraútvonalban azonban még a fent említett tervtől is létezik hosszabb, ez pedig nem más, mint a kanadai Great Trail, amit ráadásul már többen is teljesítettek.

A kanadai „Nagy Ösvény”

A Trans Canada Trail, vagy ahogy manapság emlegetik The Great Trail (A Nagy Ösvény) mintegy 28 ezer km hosszú, és 1992-ben, Kanada függetlenségének 125. évfordulója alkalmából hoztak létre. Az út az Atlanti Óceántól indul, Új-Fundland és Labrador tartományból és a Csendes-óceánnál lévő Brit Kolumbia tartományig kanyarog.

Az egész Kanadát bejáró útvonal több száz helyi ösvény és túraútvonal hálózatából jött létre, és közel 400, egymástól független közösség tartja karban. A távot gyaloglás mellett hivatalosan (szakasztól függően) kerékpárral, lóval, sível, illetve bizonyos helyeken és időszakokban még motorosszánnal is teljesíthető, az útvonal mintegy 25 százaléka azonban csak kajakkal vagy kenuval járható.

Ez az útvonal Kanada szinte minden elképzelhető arcát megmutatja, a hegyektől, tavaktól és síkságtól kezdve a tengerparti szigetekig, a fagyott tundrán keresztül, a Yukon és az északnyugati területeken át, a Jeges-tengerig.

Bár hihetetlen vállalkozásnak tűnik, vannak, akik már sikeresen teljesítették a kalandot. Dana Meise lett az első férfi, aki 10 év alatt bejárta a teljes útvonalat, 2017-ben pedig a német Melanie Vogel lett az első sikeres női teljesítő, aki Torontóból vágott neki a nem mindennapi túrának, és közel két és fél év alatt teljesítette a „Nagy Ösvényt” egy kutya társaságában.

A világ leghosszabb túraútvonalai

Ezeknek az utaknak a legnagyobb részét az Egyesült Államokban és Kanadában találjuk, kettő Japánban, és mindössze egy van Európán, a tízes listán hetedik helyen szereplő 6166 km hosszú Sentiero Italia.

1. Trans Canada Trail (Great Trail), Kanada, 28 000 km

2. Great Western Loop, Egyesült Államok, 11 064 km

3. American Discovery, Egyesült Államok, 10 944 km

4. Eastern Continental, Egyesült Államok, 8690 km

5. North Country, Egyesült Államok, 7400 km

6. Great Western, Egyesült Államok, 7170 km

7. Sentiero Italia, Olaszország, 6166 km

8. Continental Divide, Egyesült Államok, 5000 km

9. Hokkaido Nature Trail, Japán, 4585 km

10. Tohoku-Honshu Nature Trail, Japán, 4374 km

A cikk először 2022 júniusában jelent meg.

Cikkajánló