Tudtad, hogy melyik virág színezi lilára a pusztát nyár végén?

Augusztusban már egyre nagyobb területen jelennek meg a kékes-lilás színű magyar sóvirágok.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe stock
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park
2023. augusztus 23.

Augusztusban már egyre nagyobb területen jelennek meg a kékes-lilás színű magyar sóvirágok.

A nyár utolsó hónapjának elejére már kiszáradnak a puszták szikes gyepjei, ekkor jelenik meg rajuk a magyar sóvirág. A Körös-Maros Nemzeti Park arról számolt be, hogy a területükhöz tartozó Kardoskúti-pusztán egyre több magyar sóvirág díszlik, ahogy közeledünk a nyár végéhez. Az első kinyílt virágokat már június második felében észlelték, és számuk folyamatosan emelkedett. Augusztus elejére a sárguló fűben több helyen feltűnő nagyobb, összefüggő lila foltok már a nyár végi állapotokat idézték.

A magyar sóvirág virágzásának csúcsidőszaka augusztus végére, szeptember elejére tehető, és egészen szeptember végéig láthatjuk nagyobb foltjait.

Magyar sóvirág

A magyar sóvirág (Limonium gmelinii) a Kárpát-medence bennszülött faja. Só- és szárazságtűrő, s leginkább a szikes, ürmös pusztai élőhelyeket kedveli. Főként a Tiszántúlra jellemző, mert itt vannak ilyen ürmös puszták. A földön fekvő tőlevelei vastagok, bőrszerűek, a víz raktározására alkalmasak. Mélyre hatoló gyökerei vannak, ami szintén segíti a szárazságtűrésben.

Amikor a magyar sóvirágok elnyílnak, akkor egy másik, szintén kékeslilás színű, sótűrő növény, a sziki őszirózsa veszi át majd a főszerepet az ürmös pusztákon – írja a Körös-Maros Nemzeti Park honlapja.


Cikkajánló