Túlszaporodtak a medvék Szlovákiában?

Az előző hivatalos állami számlálás 2016-ban volt. Most több mint 2000 mintából becsülték meg a szlovákiai medvék számát.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info
2022. szeptember 6.

Az előző hivatalos állami számlálás 2016-ban volt. Most több mint 2000 mintából becsülték meg a szlovákiai medvék számát.

Cseh kutatók a Kárpátok szlovákiai részén gyűjtöttek medveszőrt és -ürüléket, majd DNS-vizsgálatok alapján 1056 egyedet különítettek el. A szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal (SOP) szerint – amely a hegyekben begyűjtötte és elemzésre Prágába küldte a DNS-mintákat – a statisztikai hibahatárt figyelembe véve a szlovákiai barnamedve-állomány nagysága 1012 és 1275 egyed között lehet – adta hírül a magas-tatra.info.

Ez azt jelenti, hogy a barna medvék populációja nem túlnépesedett, sőt, stabilan tartja magát: 2016-ban hasonló eredményre jutott a számlálás, akkor azt állapították meg, hogy több mint 1200 medve él Szlovákiában.

Több szerencsétlen medve-ember találkozás vezetett ahhoz a feltételezéshez, hogy a medvék túlszaporodhattak Szlovákiában. Tavaly nyáron 100 éve az első halálos medvetámadás történt Lúzsna község mellett, amikor egy 57 éves férfit sebesített meg a ragadozó, idén májusban pedig egy bocsát féltő nőstény medve két férfira támadt rá, az egyik súlyos sérüléseket szenvedett el. A ragadozók magatartásának megváltozása annak köszönhető, hogy a medvék egyre jobban megközelítik az ember lakta településeket, mert ott nyitva hagyott szemeteskukákból lakmározhatnak, a hegyek lábánál kukoricát találnak, a csapdákban élelmet. Arról nem is beszélve, hogy egyre több szabad területet épít be az ember. Ezek miatt egyre gyakrabban találkozhat össze az ember a medvével.

Cikkajánló