Programok

Túra két hegy között, kisvasúttal és a grundon - programajánló

Ezen a hétvégén a Hortobágyi-halastóhoz mehetsz bringatúrára és Püspökszentlászlóra holdtöltetúrára. Várnak még a Soproni-hegyvidék „gombaországába”, valamint a rákosi viperáról híres tanösvényre. Kisvasúttal most mehetsz a szarvasbőgés elébe, és egy nyitott természetvédelmi napra is.

Szerző:
Turista Magazin
2016. szeptember 15.

Ezen a hétvégén a Hortobágyi-halastóhoz mehetsz bringatúrára és Püspökszentlászlóra holdtöltetúrára. Várnak még a Soproni-hegyvidék „gombaországába”, valamint a rákosi viperáról híres tanösvényre. Kisvasúttal most mehetsz a szarvasbőgés elébe, és egy nyitott természetvédelmi napra is.

1. Holdtölte túra - a két hegy között Püspökszentlászlóra

 

 

A Mecsekerdő Zrt. a Mecsek Zöldúttal közös nehéz túrája, aminek útvonala: Hosszúhetény - Völgyi rétek - Püspökszentlászló - püspöki kastély - vissza ugyanazon az úton Hosszúheténybe. Táv: 8 km. Időtartam: 3 óra. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, aminek határideje szeptember 15. Rossz idő esetén a program elmarad.

 

Mikor?
2016. szeptember 16. 19.00
Hol?
Hosszúhetény, Polgármesteri Hivatal/Kultúrház buszmegálló
Még több infó a programról itt.

2. Szarvasbőgéstúra Sasréten

 


A „zselici erdő koronás királyai” jeligére esti, szakvezetéses túrára hívnak a szervezők a gímszarvas bikák vágyakozó, harci hangjától hangos Sasrét környéki erdőkbe. A kisvasút délután négy órakor indul Almamellékről, és este 10 órakor indul vissza. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Mikor?
2016. szeptember 16. és 17.
Hol?
Almamellék - Sasrét
Még több infó a túráról itt.

3. Túra a Pál utcai fiúk és Molnár Ferenc nyomában

 


Újra itt a Pál utcai fiúk városi, városismereti túrája, ami hagyományosan a Magyar Nemzeti Múzeum előteréből indul, és az Újgrundon, a Nagytemplom utcában ér véget. A rajtnál mindenki kap egy feladatlapot, melynek kérdéseire a túra állomásain találja meg a válaszokat. A túra hossza 6,4 km, időtartama 3 óra. A nevezési díjakból befolyt nyereséget a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványának támogatására fordítják a szervezők. (Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 16 éjfél!)

 

Mikor?
2016. szeptember 18. 11.00
Hol?
Találkozó: Magyar Nemzeti Múzeum előtere (Budapest, VIII. kerület, Múzeum krt. 14-16.)
A városi túráról még több infó itt.

4. Fehér-tó Napja

 


A tizenhetedik alkalommal meghirdetett természetvédelmi nyílt napon lesz madármegfigyelés, régi magyar háziállatfajták kiállítása, játékos gyermekprogramok és kézműveskedés. A rendezvény napján a Dottó kisvonat is üzemel a Kardoskúti Múzeum épülete és a Fehér-tó kilátója között. A belépés díjtalan.

 

Mikor?
2016. szeptember 17. 9.00-17.00
Hol?
Pusztaközpont, Kardoskúti Múzeum
Még több infó a programról itt.

5. Gombásztúra a soproni hegyvidéken

 


Mindent a gombákról: ehető és mérgező gombák határozása egy erdei séta keretében gombaszakértő vezetésével. Ezt kínálja a Sopronbánfalváról induló és a Szalamandra-tó környéki erdőség „gombaországába” érkező túra, aminek távja kb. 5 kilométer, szintkülönbsége nem haladja meg a 180 métert.

 

Mikor?
2016. szeptember 17. 9.00
Hol?
Sopronbánfalva, Kertváros-felső buszmegálló
Még több infó a programról itt.

6. Kerékpártúra a Hortobágyi-halastó területén

 


Miközben a Hortobágy jellegzetes tájain biciklizel, túravezető mutatja be neked a környék természeti és kulturális jellegzetességeit. Megismerkedhetsz a ménes 19. századot idéző épületeivel és a halastavak környékén élő madárvilággal. A túra távja 25-30 km, időtartama kb. 4-5 óra. Kerékpárkölcsönzési lehetőség előzetes egyeztetéssel biztosított.

 

Mikor?
2016. szeptember 17.
Hol?
Hortobágy

Még több infó a kerékpártúráról itt.


7. Túra a Rákosi Vipera Védelmi és Oktató Központba

 

 

A látogatók a tanösvényen végigsétálva bepillantanak egy vizes, egy erdei és egy réti életközösség életébe. A szabadtéri terráriumban megfigyelhetik az itt jellemző gyíkfajokat és a fokozottan védett rákosi viperát is.

 

Mikor?
2016. szeptember 17. 8.00
Hol?
Kunpeszér
Még több infó az eseményről itt.

+1
Szerzetesek eledele

 

 

Még van egy hónapod, hogy megtudd mit ettek a szerzetesek. A Vértes északi lábánál elhelyezkedő, tavaly megújult majki remeteség október 31-ig várja a látogatókat a Szerzetesek asztalánál című kiállításra ilyen és hasonló kérdésekre válaszolva: Hogyan kapcsolódik az olaj vagy a sör a szerzetesrendekhez? Hogyan lesz a borból misebor? Miben különbözik a refektórium egy hagyományos ebédlőtől? A kiállítás nemcsak a kolostori életben fontos ételeket, italokat mutatja be, hanem azt is, hogy hol, hogyan, milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek.

Még több infó a programról itt.

Cikkajánló