Túradömping és hangtálas lazulás - Programajánló az év végére

Az ünnepek után elég menő túrázással kezdeni az új évet, ezért ne fogd vissza magad. Irány a Ság hegy, Felsőörs földtani értekei, az Őrségben a hármashatár, aki pedig lazulni szeretne, az hallgathat rezgő hangtálakat a tettyei Mésztufa-barlangban, vagy átadhatja magát a lantmuzsikának és a csillagászati ismereteknek a Pannon Csillagdában.

 

Szerző:
Lénárt Léni
Fotó:
Gulyás Attila
Facebook/Tettyei Mésztufa-barlang
about.me/susannakristo
www.lovas.hu
Wikipedia
www.naturpark.hu
panoramio.com/enzehu
2015. december 22.

Az ünnepek után elég menő túrázással kezdeni az új évet, ezért ne fogd vissza magad. Irány a Ság hegy, Felsőörs földtani értekei, az Őrségben a hármashatár, aki pedig lazulni szeretne, az hallgathat rezgő hangtálakat a tettyei Mésztufa-barlangban, vagy átadhatja magát a lantmuzsikának és a csillagászati ismereteknek a Pannon Csillagdában.

 

1. Begjliégető vulkántúra

 Nem kell Kamcsatkáig utaznod egy jó kis vulkántúra kedvéért, igaz, pöfékelő hegyet nem ígérhetünk, de egy jó túrát annál inkább. Ehhez nem kell mást tenned, mint felvenni a bakancsodat, és meg sem állni a Kemenes Vulkánparkig, ahol egy vulkánséta keretében, téli környezetben fedezheted fel a Ság hegy szépségeit. Akkor se szomorkodj, ha nem tudtál részt venni a kiránduláson, mert három nappal később megismételheted a kiruccanást: akkor egy tempósabb, intenzívebb túrán talpalhatsz fel a tanúhegyre, ahol feltárul előtted a bazaltvulkán minden titka.

Mikor?
2015. 12. 27. és 2015. 12. 30.
Hol?
Kemenes Vulkánpark - A térképen itt nézheted meg.
Bővebb infó: kemenesvulkanpark.hu 

2. Egyensúlyteremtő hangtálélmény a barlangban

 Ellazító rezgések különleges hanggal fűszerezve - ez mind a tettyei Mésztufa-barlangban, ahol december utolsó vasárnapján adhatod át magad a nem mindennapi programnak. A majdnem 20 hangtál, 3 gong, kristály hangpiramis és egyéb egyéni hangszerek játéka alatt mélyen ellazulhatsz, és megtapasztalhatod a hangok és a csend csodálatos világát. Ha szeretnéd, a kezedbe is veheted és megszólaltathatod a tálakat és a csengőket. A harmonikus rezgések jótékonyan hatnak a belső egyensúlyod megteremtésére, a lelki béke megtartására, és feltöltik az energiaraktáradat.

Mikor?
2015. 12. 27., 17-19 óra
Hol?
Tettyei Mésztufa-barlang, Pécs, Tettye tér déli vége, Tettye utca
Bővebb infó: barlangpecs.hu

3. Viszlát óév, helló geotúra

 10 km színről színre a kőzetek birodalmában, hat óra alatt. Nem, nem lebeszélni szeretnénk a túráról, hanem épp ellenkezőleg, rávenni arra a kalandozásra, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és egyben a Bakony-Balaton Geopark évzáró programján vár rád. A túrán megismerkedhetsz a legváltozatosabb színű kőzetekkel, egy őskori festékbánya gödreiben pedig azt is kipróbálhatod, hogyan készül a kőből festék. A festői Király-kúti-völgyben arra is fény derül, hogyan válik a víz kővé, a kő vízzé. A Felsőörs földtani értékeihez vezető kiránduláson a vadregényes táj és a kulturális értékek bemutatása is szerepel. Jelentkezési határidő: december 29. kedd, 20.00 óra.

Mikor?
2015. 12. 30., 10-16 óra
Hol?
Nosztori-pihenő (Kalandpark)
Bővebb infó: bfnp.hu/hu

4. Csillagászat muzsikával fűszerezve

 Tudtad, hogy Galileo Galilei zenészcsaládból származik? Az apa, Vincenzo Galilei, és a tudós testvére, Michelagnolo Galilei, koruk meghatározó muzsikusai, zeneszerzői voltak. A Pannon Csillagdában Nagy Csaba lantművész előadása mellett megismerheted a tudós munkásságát, a planetáriumban levetítik az Acta Galilei című filmet, derült ég esetén pedig megfigyelhetők lesznek az égen azok az objektumok, amelyeket Galilei tanulmányozott elsőként az emberiség történetében. A program 8 éves kor alatt nem ajánlott.

Mikor?
2015. 12. 29., 18-20 óra
Hol?
Pannon Csillagda, Bakonybél
Bővebb infó: bfnp.hu

5. Éjféli koccintás az Óháznál

 Számos kreatív módja van az óév kulturált búcsúztatásának, de ha ezúttal valami rendhagyó programra vágysz, akkor az Írottkő Natúrpark éjszakai talpalását pontosan neked találták ki. A 8 km-es túra útvonala: Szénsavas-kút - Erdei tornapálya - Óház-kilátó. Ez utóbbi helyszínen pedig koccinthatsz az eltelt év tiszteletére. A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. Határidő: december 28.

Mikor?
2015. 12. 31., 22.00 óra
Hol?
Szénsavas-kút (Kőszeg, Temető u. és Hermina u. kereszteződése)
Bővebb infó: naturpark.hu

6. Évadnyitó túra a hármashatárhoz

 


Vágj bele, és kezdd az új évet rögtön egy 10 km-es túrával. Már most érdemes bevésni a naptáradba azt a gyalogtúrát, amelyet a Hampó-völgyön át a hármashatárra szerveznek az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. A kirándulást követően étkezési lehetőség a hármashatárnál lesz, rossz idő esetén a faluban. Menü: sült kolbász mustárral, tormával, zsemlével.

Mikor?
2016. 01. 02., 10-14 óra
Hol?
Találkozó: Felsőszölnök, Keresztelő Szent János-templom melletti parkoló, Templom út 11.
Bővebb infó: orseginemzetipark.hu

 

Kapcsolódó cikkek:
Még több hír a Pannon Csillagdáról

 

Cikkajánló