Túrák az európai nemzeti parkok napján

A Duna-Dráva Nemzeti Park két nagyszerű programmal várja a látogatókat 2015. május 23-án az európai nemzeti parkok napja alkalmából.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Shutterstock
Duna-Dráva Nemzeti Park
2015. május 11.

A Duna-Dráva Nemzeti Park két nagyszerű programmal várja a látogatókat 2015. május 23-án az európai nemzeti parkok napja alkalmából.

1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban, egyszerre kilenc.
Az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját. A nap a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseire és jelentőségére kíván ráébreszteni és igyekszik minél szélesebb társadalmi támogatást szerezni a természetvédelem ügyének. A nemzeti parkok különféle programokkal mutatják be tevékenységüket, védett értékeiket. A jeles naphoz a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozik két túrával 2015. május 23-án.


A Fehér tündérrózsa túrán a résztvevők megismerkedhetnek a Barcsi Borókás élővilágával. Felkeresik a fokozottan védett Nagyberek láptavat, és itt csodálatos látványban lehet részük, hiszen a láptó szinte teljes felszínét elborítja a fehér tündérrózsa. Ezen kívül a túrázók védett növényfajokkal is találkozhatnak: tőzegpáfrány és fűzlevelű gyöngyvessző él a tónál. A madármegfigyelő kunyhóból vízimadarakat leshetnek meg az érdeklődők: nagy kócsagot, szürke gémet vagy fokozottan védett cigányrécét.

 

Találkozási pont: Barcsi Borókás parkolója (6-os sz. főút 253 kmszelvény)

Időpont: május 23., 10.00 óra

A túra hossza: 5-6 km

Időtartam: 3-4 óra

Részvételi díj: 500 Ft/fő

 

 

Rackajuhok az Ős-Dráva Látogatóközpontban


A Túra az Ős-Dráva Látogatóközpont tanösvényein elnevezésű programon a résztvevők szakvezetéssel tekinthetik meg a látogatóközpont kiállítását, majd a Hagyományos gazdálkodás tanösvényen a régi ormánsági állattartás, rétgazdálkodás, gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, a fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközeit és szakmai fortélyait ismerhetik meg. Az Ős-Dráva tanösvényen megtett séta során a régi tájhasználatról, a folyószabályozásról és következményeiről szerezhetnek ismereteket az érdeklődők.

 

Helyszín: Ős-Dráva Látogatóközpont, Szaporca

Időpont: május 23., 10.00 óra

A túra hossza, időtartama: kb. 4 km, 4-5 óra.

Részvételi díj: 1500 Ft/fő.

Cikkajánló