Tűz pusztít a Borsodbóta mellett

Az országos tűzgyújtási tilalom ellenére az elmúlt napokban egyre több helyen csapnak fel a lángok.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. március 24.

Az országos tűzgyújtási tilalom ellenére az elmúlt napokban egyre több helyen csapnak fel a lángok.

„A Tarna-Lázbérci Tájvédelmi Körzet talán eddigi legnagyobb erdőtüzével áll szemben a tűzoltóság és kollégáink Borsodbóta, Nekézseny, Sáta környékén. A tűz terjedését hétfő óta nem sikerül megfékezni” – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Facebookon.

A jelentős csapadékhiány, az alacsony holt biomassza nedvességtartalom és a megnövekedett tűzesetszám miatt már március 10-én kihirdették az egész országra kiterjedő tűzgyújtási tilalmat. Magyarországon az erdőtüzeket túlnyomórészt emberi mulasztás okozza, ezért a nemzeti parkok és a katasztrófavédelem munkatársai is arra kérik a lakosságot, illetve a természetjárókat, hogy tartsák be a közös érdekünket szolgáló tilalmat, kijelölt tűzrakó helyeken se gyújtsunk tüzet, kerüljük a nyílt láng használatát a terepen.

A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint csapadékot legkorábban jövő hét szerdától várhatunk, addig biztosan marad az országos aszály. Korábbi cikkeinkből megtudhatod mennyiben felelős az ember az erdőtüzekért, illetve milyen károkat okoznak a sokszor napokig tomboló lángok.

Cikkajánló