Úgy kellett leimádkozni a padlásról a mosómedvét – Videó

A Sopron környéki településeken mostanában több mosómedve is felbukkant. Egyet egy padlásról fogtak be az állatvédők.

Szerző:
kisalföld.hu
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. február 3.

A Sopron környéki településeken mostanában több mosómedve is felbukkant. Egyet egy padlásról fogtak be az állatvédők.

A Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület tagjai eredetileg a túlszaporodott macskák miatt mentek Sopronkövesdre, majd a szomszédból szóltak nekik, hogy segítsenek befogni egy, a padláson kuckózó mosómedvét. Az állat addigra már több tyúkot is elkapott.

Egy nagy befogóketrecre és sok türelemre volt szükség a művelethez, mert a lecsalogatás mintegy másfél óráig tartott – tudjuk meg a kisalföld.hu-ról, ahol egy videót is közzétettek az akcióról:

A mosómedve a Budakeszi Vadasparkba került, ahol Gordonnak nevezték el. Nagy valószínűséggel megszökött valahonnan, mert nagyon barátságos volt, és nem félt az emberektől.

A mosómedve tartása és szaporítása egyébként Magyarországon tilos, de már csak azért sem érdemes hobbiállatként tartani, mert nagy pusztításokat okozhat az őshonos fajok között, megeszi a tojásokat, a kisebb madarakat, de a háziállatokat sem kíméli. A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egyébként egyre gyakrabban kapnak bejelentést invazívan terjedő állatfajokról, például mosómedvéről és nyestkutyáról.

A mosómedve Észak-Amerikából származik, Európába a prémje miatt telepítették be az 1920-as években, és azóta számos európai országban, köztük Magyarországon is megtelepedett. Hazánkban az 1980-as években észlelték először. Részben a szomszédos országokból kerülhetett ide, részben pedig hazai állattartóktól szabadulhatott ki.

Cikkajánló