Hírek

Új attrakciókkal nyit a Körösvölgyi Állatpark

A téli szünet után március 15-én Kikeleti Kapunyitóval várják a látogatókat a szarvasi Körösvölgyi Állatparkban. A rendezvényen bemutatják az Anna-liget legújabb lakóit és látnivalóit is.

Szerző:
TM/kmnp.hu
Fotó:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
123rf.com
2019. március 11.

A téli szünet után március 15-én Kikeleti Kapunyitóval várják a látogatókat a szarvasi Körösvölgyi Állatparkban. A rendezvényen bemutatják az Anna-liget legújabb lakóit és látnivalóit is.

Az Anna-ligeti tanösvény tíz új, interaktív elemmel bővült, köztük például egy természetismereti napórával, amely nemcsak az időt méri, de az adott napszakban megfigyelhető természeti jelenségeket is megmutatja. Egy óriási madárodú is került a ligetbe, amely részben esőbeállóként funkcionál, de a szokatlan méretű odút számos izgalmas elemmel is felszerelték. Lehet például természetismereti társasjátékot játszani, és azt is megtudhatjuk, mit kell tennünk, ha madárfiókát vagy sérült madarat találunk.

 


A tanösvény legtávolabbi pontján található állomás a vizes élőhelyek élővilágát mutatja be. Az állomás eddig is izgalmas volt, most azonban még egy terepasztalt is felállítottak itt, mely a fokgazdálkodást mutatja be. A látogatók maguk áraszthatják el a mini terepet, és kicsiben figyelhetik meg a fokgazdálkodás elvét.

 


Ébredeznek az állatpark lakói is. A szárazföldi teknősök már túl vannak az első kiadós, tavaszi ebéden. A mór és görög teknősök a téli hónapokat nyugalmi állapotban töltötték. Iyenkor szívverésük, anyagcseréjük lelassul, hőmérsékletük lecsökken, táplálékot sem vesznek magukhoz. A napokban dugták ki orrukat a borzok és a nyestkutyák is föld alatti vackukból, ahol a telet részleges téli álomban töltötték. Utóbbiak még táplálkozni sem bújtak elő, az ősszel felhalmozott zsírtartalékaikat használták a hidegebb hónapokban. A parkban bemutatott vörös mókusok, a ligetben élő társaikhoz hasonlóan szintén egyre aktívabbak, és már az első vadvirágok is előbújtak az avartakaró alól. Az állatpark vaddisznó-családjánál már a szaporulat is megérkezett, a napokban kilenc kis vadmalac született. Új állatfajok is kerültek az állatparkba, de hogy melyek ezek, az majd a Kikekeleti Kapunyitón fog kiderülni.

 

 

A látogatóközpontban egy új kiállítást is meg lehet majd nézni. A Magyar Természettudományi Múzeum és a Herman Ottó Intézet közös tárlata a szitakötőket mutatja be. Az állandó kiállítás most átalakítás alatt van, így az egy darabig még nem látogatható. Továbbra is lehet kerékpárt kölcsönözni a látogatóközpontban, áprilistól pedig a kenukölcsönzés is beindul. Az Anna-ligetben egy fotós lest is kialakítottak, mely térítés ellenében szintén használható.

 


A Körösvölgyi Állatpark tavaly 42 ezer látogatót fogadott, a látogatószám valószínűleg idén is hasonlóan alakul majd. Előszezonban hétfő kivételével minden nap, minden ünnepnapon is nyitva vannak. Június 15-től pedig szezonban minden nap nyitva tartanak. A látogatókat szinte minden hónapban izgalmas programokkal is várják, melyeken belépőjegy megváltásával lehet részt venni.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Körös körül két keréken

Szarvasi Arborétum, zöld oázis kék pávákkal

Kastélyok és kunhalmok a Dél-Tiszántúlon

Cikkajánló