Új látnivalók és izgalmas séták a Szarvasi Arborétumban

A Békés megyei kisváros, Szarvas gyönyörű fekvésével és sokszínű látnivalóival egyre több látogatót vonz. A város legismertebb úti célja a Pepi-kert, amely minden évszakban jó program lehet, ráadásul évről évre újabb és újabb élményeket kínál.

Szerző:
Turista Magazin
2021. június 23.

A Békés megyei kisváros, Szarvas gyönyörű fekvésével és sokszínű látnivalóival egyre több látogatót vonz. A város legismertebb úti célja a Pepi-kert, amely minden évszakban jó program lehet, ráadásul évről évre újabb és újabb élményeket kínál.

A Szarvasi Arborétum hatalmas területének bejárását többféle tematikus útvonal és túra köré is szervezhetjük, amelyek nemcsak segítik a Pepi-kert felfedezését, de akár még egy izgalmas, közös játékot is nyújthatnak a család számára. Ezek közül a túrák közül mutatunk most néhányat.

Választható körtúrák

A hatalmas arborétum bejárásához igen sok idő kell, ráadásul a park látogatható területe a nemrég megnyitott parkerdő területével még tovább bővült. A Pepi-kert bebarangolását a bejáratnál kapott térképen túl az ajánlott körtúrák is segítik.

Ezek közül kedvünk, erőnlétünk, és a rendelkezésre álló idő függvényében választhatunk. Van 1 órás "kis körtúra", 2 órás "nagy körtúra" és 3 órás "óriás körtúra" is. A túrák mindegyike érinti az arborétum legismertebb lakóját, a hatalmas hegyi mamutfenyőt. A Kaliforniában őshonos örökzöld 150 éves, 36 méter magas, törzskerülete 5,5 méter, és elképesztően gyönyörű.

A körtúrák térképét és az érintett látnivalókat itt találjátok.

Csodaösvény – családi kalandtúra

Aki gyerekekkel érkezik, annak érdemes a Csodaösvény kalandtúra keretében felfedezni az arborétumot, amelynek során a csapatokat számos próbatétel várja, és mindeközben egy mese részeseivé is válnak, de természetesen érintik a park legszebb részeit és legismertebb látnivalóit.

A játék kezdetén a bejáratnál minden csapat kap egy mesetarisznyát – benne a kalandtúrához szükséges segédeszközökkel –, és egy füzetet, amelynek minden oldala újabb állomáshoz vezeti el őket. A cél, kideríteni, hogy milyen veszély leselkedik a Pepi-kertre, és megmenteni a kert tündérét.

A játékidő 1,5-2 óra, de időkorlát nincs, mindenki a saját tempójában haladhat. A játék jó móka és izgalmas kaland 4-12 éves gyerekekkel érkező családok számára. A kalandpálya végén – a mesetarisznya leadását követően – minden csapat apró jutalomban részesül, és egy emléklapot is hazavihet.

A Csodaösvény-kalandtúrára előzetesen a 70-547-2986 telefonszámon lehet bejelentkezni.

Bolza Mariette-sétány

A 2500 méteres sétányon tíz tájékoztató táblán követhetik nyomon Bolza Mariette életútját, valamint olvashatnak a kert természeti értékeiről. A sétány az arborétum főbejáratánál lévő növényáruda melletti szakaszon indul, majd a hajókikötőnél ér véget. A sétány szabadon bejárható, mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített.

Bolza Mariette az arborétum-alapító Bolza Pál gróf lánya volt. Édesanyja, Vigyázó Jozefa, kislánya születése után három hónappal meghalt. A gróf egyedül nevelte Mariettet, aki gyermekkorát Szarvason töltötte és egész életében szarvasinak tartotta magát, és itt kezdett festeni is. A történelem alakulása hosszú időre megakasztotta karrierjét, csak a hetvenes években kezdhetett el újra festeni, attól kezdve sok festménye született, többek között az arborétumról is. Alkotásainak egy részét az arborétum Vendégházában helyezték el, a tárlat időszakosan látogatható.

Bibliai fűszer-és gyógynövénykert

Az arborétum gyógynövénykertjében több mint százféle növény található, amelyeket egy szakvezetéses séta során ismerhetünk meg. A növények jellemzőin túl a hozzájuk kapcsolódó bibliai történeteket is megismerhetjük, de aki szeretne, a gyógynövényes szappanok készítésének fortélyait is ellesheti.

Szintén vezetett séta során járható be a kert mellett kialakított Ökojátékpark, ahol a természeti értékek megismerését izgalmas játékok segítik. Az erdő élővilágát például az odvasfa-csúszdaház, a gyepek élőlényeit a zöld labirintus, a vízi élőhelyeket pedig a harcsafészek-mászóka hozza közelebb a gyerekekhez.

Ez utóbbi két helyszín vezetéssel látogatható, csoportos látogatás során.

Előzetes bejelentkezés: 30/9530 – 580 vagy hello@jatekestanulas.hu

És még egy fontos és hasznos információ így a végére. Szúnyogriasztót vigyünk magunkkal, mert az arborétumban és környéken idén nyáron mintha az átlagosnál jóval több szúnyog lenne. Erre a bejáratnál is felhívják a figyelmet.

További információk: http://pepikert.hu/

Cikkajánló