Új látványossággal bővül a tolcsvai kastély

Húsvéttól látogatható a Szirmay-Waldbott-kastély megújult könyvtára. A szép kiállítás mellett látványos túraútvonalak is várják a Tolcsva és környékére látogatókat. 

Szerző:
tokaj-turizmus.hu
Fotó:
Facebook/Tolcsvai Szirmay-Waldbott-kastély Látogatóközpont
tolcsvaikastely.hu
2017. április 5.

Húsvéttól látogatható a Szirmay-Waldbott-kastély megújult könyvtára. A szép kiállítás mellett látványos túraútvonalak is várják a Tolcsva és környékére látogatókat. 

 

A 19-20. századi elegáns, kellemes atmoszférájú könyvtárak kialakítása elengedhetetlen tartozéka volt a főúri rezidenciáknak, amely a szellemi reprezentáció legfontosabb színtereként a művelődésnek, a szórakozásnak és a gyermekek oktatásának is teret adott. A tavaly felújított tolcsvai Szirmay-Waldbott-kastély könyvtárának is hasonló szerep jutott - írja a Tokaj turizmus oldala.

 

 

Az elmúlt évszázadok viszontagságai ugyan nem kímélték a könyvtár gyűjteményét, de az eredeti állapotában fennmaradt, a könyvszekrényeket is magába foglaló neoreneszánsz faburkolat és a címermotívumos mennyezet ékes bizonyítéka a kor eleganciájának. Ezt a pompát kívánják fokozni a könyvtár könyvállományának helyreállításával, mely a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei jóvoltából valósul meg. A kiállítás húsvétkor nyílik.

 

 

A kastélylátogatás mellett érdemes körbejárni a települést és a község határában lévő dűlőket is. A túrázók felfedezhetik a Zempléni-hegység természeti szépségeit, gazdag növény- és állatvilágát. A Tolcsva északkeleti részen található Várhegy dűlőben az ásványokon kívül a tavaszi kökörcsinek tetszetős példányait is megcsodálhatjuk. A Kútpatka délnyugati kiterjedésű, gazdag földje ébenszín obszidiánt rejteget. A dűlő egyik nevezetessége Stark István, tolcsvai művész által készített „Kő trónusok” szoborcsoport, mely a tájépítészet egyik kortárs remekműve. A területek gyalogszerrel és kerékpárral is bejárhatók.

 

Látogatói információk

A Tolcsvai Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont és a Borászati Kultúra háza december 20-tól január 16-ig zárva tart. Nyitás január 17-én.

 

Őszi / téli nyitvatartás

Hétfő: zárva
Kedd - szombat: 10-16 óra
Vasárnap: zárva

 

Belépőjegy árak

Felnőtt: 1200 Ft/fő
Diák: 600 Ft/ fő
Nyugdíjas: 600 Ft/fő
Tanár/ Csoport vezető: 600 Ft/fő
Családi: 2500 Ft
Csoportos: min. 15 fő esetén 900 Ft/fő

Bővebb információ a kastély honlapján.

 

A TEKA kártyával rendelkező látogatók számára 50%-os kedvezményt biztosítanak a belépőjegy árából.

 
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Újdonságokkal csábít az egykori „kastélyok városa”

Kastélyaink anno és most 

Cikkajánló