Hírek

Új tanösvény Szurdokpüspökinél

Új tanösvényen ismerheted meg Szurdokpüspöki és környékének természeti értékeit. A Diósi tanösvényt május 18-án adják át a Hanák Kolos Közösségi és Emlékházban, Szurdokpüspökiben.

Szerző:
Egererdő Zrt. sajtóanyag/TM
Fotó:
Egererdő Zrt.
2016. május 13.

Új tanösvényen ismerheted meg Szurdokpüspöki és környékének természeti értékeit. A Diósi tanösvényt május 18-án adják át a Hanák Kolos Közösségi és Emlékházban, Szurdokpüspökiben.

 

Szurdokpüspöki új tanösvénynel gazdagodik, amelyet az EGERDERDŐ Zrt. és Szurdokpüspöki Község Önkormányzata avat fel május 18-án a a Hanák Kolos Közösségi és Emlékházban. A Diósi tanösvény Szurdokpüspökiből a pincesoron keresztül közelíthető meg.

 

 

 

A tanösvény első állomása a községtől kb. 1500 méterre található. 8 állomásból áll, és két helyszínen pihenőhelyet is kialakítottak. Hossza közel 4,5 km. Az egyes állomásokon a tájékoztató táblákról megismerhetjük Szurdokpüspöki és a Mátra természeti értékeit, növény- és állatvilágát. A tanösvényt bejárók a túrázás közben, ha megszomjaznak, a Delelő- és a Gúnár-kút vizétől frissülhetnek fel.

 

Diósi tanösvény állomásai
1. Általános üdvözlőtábla, útvonal bemutatása
2. Források az EGERERDŐ Zrt. területén
3. Szurdokpüspöki forrásai
4. Az erdő és a víz kapcsolata
5. A Mátra őshonos állatvilága
6. A Mátra őshonos növényvilága
7.Az erdőgazdálkodás
8. Kirándulóhelyek és látnivalók az EGERERDŐ Zrt. működési területén
 

 

A Szurdokpüspöki Tiszta Életért Egyesület értékes felajánlást tesz az átadóünnepségen: magukra vállalják a tanösvény gondozását és az előzetesen egyeztetésre kerülő túrák vezetését. Számos - már országosan is elismert - teljesítménytúra útvonala érinti a tanösvényt: pl. Mátrabérc, Hanák Kolos- és Muzsla-teljesítménytúrák április elején, Püspöki keringő áprilisban, Mátra 115 júniusban, Pásztó 60 hosszú túra, Vadrózsa és Forrástúra ősszel.

 

Hanák Kolos
Dr. Hanák Kolos 1851-ben Szurdokpüspökin született. 1886-ban megépítette a megyével és Gyöngyös városával a Mátrán átvezető Bene (ma Mátrafüred) és Parád közötti utat. 1887-ben megalapította a Magyarországi Kárpát Egyesületnek a Mátra Osztályát, mely tettével megkezdte a Mátra turisztikai feltárását és elindította a Mátra idegenforgalmát. Hanák vezetésével színekkel jelzett turistautakat alakítottak ki a Mátrában, valamint több kilátót, menedékházat építettek. 1888-ban kezdeményezésére megjelent a Mátra-kalauz, amely ismertette Gyöngyös és a Mátra legfontosabb látnivalóit. Róla nevezték el a természetjáró teljesítménytúrát, melynek célállomása Szurdokpüspöki. Sokoldalú tevékenységének része volt a Mátraaljai szőlő- és borkultúra felkarolása is. 1883 és 1888 között a filoxéra kipusztította a gyöngyösi és a környékbeli szőlőket. Hanák Kolos mindent megtett az új szőlőkultúra elterjesztéséért. Abasáron megkezdi a szőlő újratelepítését kiváló oltványokkal, abasári birtokát pedig mintagazdasággá fejleszti. Munkássága elismeréséül a Magyar Szőlősgazdák Országos Egyesülete tagjává választották. A sokoldalú Hanák jogtudományi tanulmányokat is írt. Ügyvédi munkája mellett a gyöngyösi civil élet szervezője is volt.
 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fedezd fel az új tematikus utakat!

Tavaszi erőpróba a mátrai bérceken - képgalériával

GTC-effektus - Hegyi minimalizmus újracsomagolva

 

 

 

Cikkajánló