Új tanösvény várja a természetbarátokat Fonyódon

A Fonyódliget szélén található Berek Világa Látogatóközpont már önmagában megér egy kirándulást, de a napokban átadták itt a Mocsári teknős tanösvényt is, ami az Ordacsehi-berek vadregényes világát mutatja be.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (Kiemelt kép)
2023. június 16.

A Fonyódliget szélén található Berek Világa Látogatóközpont már önmagában megér egy kirándulást, de a napokban átadták itt a Mocsári teknős tanösvényt is, ami az Ordacsehi-berek vadregényes világát mutatja be.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2022 tavaszán megnyitott látogatóközpontja, illetve a most átadott tanösvénye tökéletes helyszíne a Nagyberekkel való ismerkedésnek.

A Nagyberek

A Marcali-hát, a Belső- és a Külső-Somogy, illetve a Balaton által közrefogott Nagyberek hajdan a Balaton része volt, de az idők során lefűződött arról, és a táj arca először természetes folyamatok révén, később emberi beavatkozások nyomán fokozatosan megváltozott. A Nagyberek az 1850-es évekig időnként összefüggő vízborítás alatt állt, amikor nem, akkor meg mindenfelé ingoványos, lápos, zsombékos területek voltak itt gazdag állat- és növényvilággal.

A 20. század közepére azonban teljesen megváltozott a táj. A területet elzárták a vízutánpótlástól, a lecsapolt területeken szántóföldi művelésbe kezdtek, tőzegbányákat hoztak létre, és már csak apró mozaikok árulkodnak arról, milyen is volt az egykori Nagyberek.

Ezek egyike az Ordacsehi-berek, illetve az 1977-ben védetté nyilvánított Fehér-vízi-láp.

Ezek a területek természeti értékeiket tekintve ma is nagyon gazdagok. A látogatóközpontban az élővilágról is sok érdekességet mesélnek, de persze mindezt élőben is meg kell nézni. A látogatóközpont kapuján túl indul az Ordacsehi-berekben kanyargó 1 km-es Mocsári teknős tanösvény. A nádasokkal rétek, nyílt vizű területek váltakoznak, a háttérben pedig az északi part tanúhegyei magasodnak.

A terület állat-, és növényvilágát tekintve is értékes, a láprétek és szikes gyepek megmaradt kis foltjaiban például több orchideafaj is él. A nádasban több helyen vidracsapák vezetnek a vízhez, de természetesen a madarak is szép számban képviseltetik itt magukat.

A gém- és kócsagfélék, illetve a nádi énekesek mellett májustól szeptemberig gyurgyalagokat is lehet látni, ugyanis egy hajdani anyagnyerő gödör oldalában fészkelnek.

A berek egy kis homokdombja kedvelt tojásrakó helye a mocsári teknősöknek, amelyek épp ebben az időszakban keresik fel a tojásrakó helyeket. Az Ordacsehi-berek vizeiben lápi pócok is élnek. A fokozottan védett halfaj az élőhelyek zsugorodása miatt ma már csak kevés helyen található meg az országban, pedig régen a réti és a vágócsíkkal együtt gyakori halfajnak számított. Olyan mennyiségben voltak jelen, hogy még a disznókat is etették velük.

Egy balatoni nyaralás remek programja lehet a Fonyódligeti Berek Világa Látogatóközpont és a Mocsári teknős tanösvény. A tanösvényen rendszeresen szerveznek vezetett "Berekjárást" is. A látogatás részleteiről itt és itt találtok információkat, az aktuális programokról pedig itt.

Cikkajánló