Újra a lábaid előtt hever a főváros

Megújult és már látogatható a budapesti Kis-Hárs-hegyen található Makovecz Imre-kilátó, amely mostantól egy túraútvonal része is.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
Makovecz Zoltán Alapítvány / parkerdo.hu
2018. október 1.

Megújult és már látogatható a budapesti Kis-Hárs-hegyen található Makovecz Imre-kilátó, amely mostantól egy túraútvonal része is.

A felújítási munkálatok júliusban kezdődtek, és a Makovecz Imre Alapítvány önkéntesei, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem nyári gyakorlaton lévő építészhallgatói végezték. A munkálatok során a kettős csavarvonal formájú, fagerendákból álló, 6 méter magas építményen visszabontották a korlátokat, majd a központi vastengelyen nyugvó tartószerkezet megerősítése után stabilabb korlátokat helyeztek a lépcsősorra és a kilátó tetejére is, ezután az egész építményt lefestették.

 

 

Az erdőgazdaság a kilátó közvetlen környezetét is megújította: az oda vezető lépcsőfokok és a szomszédos tűzrakóhely is új formát kapott, valamint új padokkal és asztalokkal látták el a népszerű túracélpontnak számító pihenőhelyet - írja a Pilisi Parkerdő Zrt.


A Makovecz Imre-kilátó 1983-ban épült. A Budapest II. kerületében található torony a 362 méter magas Kis-Hárs-hegyről nyújt körpanorámát az észak-budai térségre. Az építményre felkapaszkodva többek között látni lehet a Dunát a belváros egy szeletével, a budai várat, valamint a Citadellát is.

 

 

A kilátó legkönnyebben a Szépjuhásznétól induló sétautakon közelíthető meg. Előbb a zöld körtúra jelzésen északkeleti irányba kell haladni, majd a Kis- és a Nagy-Hárs-hegy nyergében lévő elágazásnál jobbra fordulni a sárga háromszög jelzésre, ahonnan már alig öt perc alatt elérhető a torony. A kilátót csatlakoztatták a Makovecz-túraútvonalhoz, melynek mentén táblákon ismertetik a neves építész munkásságának egyes fejezeteit.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Szarvasbőgéstúrák a főváros környékén

Megújították a Kaán Károly-forrás környékét

Gyűrűt kapta a pilisi rétisasfiókák

Még mindig imádjuk a Prédikálószéki-kilátót

Cikkajánló