Újra kinyit a Mecseki Bányászati Múzeum Pécsen

A város veszi át az intézmény üzemeltetését. Az újranyitási ünnepségére február 18-án kerül sor.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Szántó Gábor
2014. február 23.

A város veszi át az intézmény üzemeltetését. Az újranyitási ünnepségére február 18-án kerül sor.

A Janus Pannonius Múzeumnak az újranyitására, így a hosszú évek alatt összegyújtott autentikus  kordokumentációk bemutatására, annak köszönhetően nyílik lehetőség, hogy az intézmény a pécsi önkormányzat fenntartásába került.

 

A Mecseki Bányászati Múzeum tavaly november 1-jén zárt be. Csethe András, a mecseki feketekőszén-bányászat bemutatását szolgáló tárlat vezetője néhány nappal korábban az Új Dunántúli Naplónak elmondta: a soproni Központi Bányászati Múzeum kiegyenlíti a Káptalan utcában található pécsi fiókintézménye mintegy másfélmillió forintos tartozását, de tovább már nem vállalja a finanszírozást.

 

A Baranya megyei napilap utalt arra, hogy a pécsi bányászati múzeum bezárása már 2012-ben felvetődött, és ez komoly felháborodást váltott ki az egykori bányászok között, akik aktív szerepet vállaltak az alapításában, a gyűjtemény összeállításában, frissítésében. Úgy vélték, a munka hiábavaló volt, ha nem lesz mód az értékek bemutatására, és arra, hogy emléket állítsanak a szakmának, a dolgozóknak, a hősi halottaknak.

 

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere a lap megkeresésére már akkor jelezte: az intézményt átveszi az önkormányzat és a Janus Pannonius Múzeum keretében kívánja működtetni a jövőben.

 

 

 

 

 

Cikkajánló