Újra korcsolyázhattak a hollandok a befagyott csatornákon

Hollandiában nemzeti sport a korcsolyázás, így el lehet képzelni, mekkora volt az öröm, amikor három év után, a múlt héten újra lehetett siklani a befagyott csatornákon és tavakon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Take1Movies
2021. február 15.

Hollandiában nemzeti sport a korcsolyázás, így el lehet képzelni, mekkora volt az öröm, amikor három év után, a múlt héten újra lehetett siklani a befagyott csatornákon és tavakon.

A hollandok – kis túlzással – előbb tanulnak meg korcsolyázni, mint járni. Persze nem tud mindenki leszúrt Rittberger-t ugrani, de náluk nem is a műkorcsolya dívik, ők az országot behálózó csatornákon és a tavakon siklanak, hosszan és sokáig. A lakosságszámhoz viszonyítva alighanem náluk tudnak a legtöbben korcsolyázni, és innen nézve már az sem meglepő, hogy profi versenyzőik a világ legeredményesebb gyorskorcsolyázói közé tartoznak. Az alábbi videóhoz hasonlókat nézegetve pedig azt kell mondjuk, teljesen megértjük a hollandok szenvedélyét. Fantasztikus lehet kilométereken át siklani réteken, falvakon át, nádassal vagy épp gyönyörű épületekkel szegélyezett csatornákon.

A februári hidegbetörés nem csak nálunk, de Európa jelentős részén havat, jeget, fagyot hozott. Három év szünet után befagytak Hollandia állóvizei és az országot keresztül-kasul behálózó csatornák, például az Amszterdam belvárosában található híres Prinsengracht is. Sokan nem csak koriztak, de jéghokiztak, sőt kriketteztek is a jégen.

A holland gyorskorcsolyázók nemcsak három, de 24 éve várnak már egy olyan telet, mint a mostani. Amikor kellően hideg van ahhoz, hogy befagyjanak a csatornák, de nem túl szeles az idő, illetve nem esik a hó, mert ilyen viszonyok nem kedveznek a tükörsima jégnek. Létezik ugyanis egy hosszútávú verseny, az Elfstedentocht amelynek a lényege, hogy a versenyzőknek 200 kilométert kell siklani a befagyott csatornák összefüggő hálózatán, miközben 11 várost érintenek.

Az esemény igen erősen függ az időjárási viszonyoktól, így 1909 óta mindössze 15-ször tudták megrendezni, a legutóbbi verseny 1997-ben volt. A napokban végre minden összejött, tökéletes volt a jég a csatornákon, a versenyt azonban nem tudták megtartani. Ezúttal nem az időjárás, hanem a Covid hiúsította meg azt, ami miatt Hollandiában sem tarthatnak nagy tömegrendezvényeket.

Márpedig ezeken a versenyek nagyon sok embert vonzanak, legutóbb 24 ezer induló volt és másfél millió néző buzdította a korcsolyázókat. Felmerült a lehetősége annak, hogy idén talán szerényebb keretek között rendeznék meg, de sokak szerint az Elfstedentocht nem lenne az igazi a nagy számú induló és a szurkolók tömegei nélkül.

És hogy milyen a hangulat, ha minden összeáll? Az alábbi 1985-ös versenyről készült videóból kiderül.

Cikkajánló