Újra közlekedik a 868-as!

2015. március 29-től október végéig (a nyári időszámítás ideje alatt) hétvégenként újra igénybe vehetik a természetjárók a turisztikailag rendkívül fontos 868-as számú Szentendre-Dömörkapu buszjáratot.

Szerző:
Berki Zoltán - Lokomotív Turista Egyesület
Fotó:
Gulyás Attila
2015. március 18.

2015. március 29-től október végéig (a nyári időszámítás ideje alatt) hétvégenként újra igénybe vehetik a természetjárók a turisztikailag rendkívül fontos 868-as számú Szentendre-Dömörkapu buszjáratot.

Ez a járat a 2013-ban teljesen megszűnt. Petíciót nyújtottunk be a "Szentendre - Dömörkapu Volán járat szezonális visszaállításáért”. A közös kérvény eredményeképpen 2014-ben azzal a kompromisszumos megoldással indult újra, hogy a busz - a nyári időszámítás ideje alatt - szombat, vasárnap közlekedik, ha a járatra legalább egy menetjegyet, a Volánbusz bármely pénztárában (pl. Szentendrén), az utazás napján Dömörkapu felé 9:00-ig, Szentendre felé 16:00-ig elővételben megvásárol valaki.

 

A busz ezekkel a feltételekkel Szentendréről Dömörkapura 9:10-kor, Dömörkapuról Szentendrére 17:25-kor indul, s csak a Lajosforrási elágazásnál áll meg. A buszjáratnak köszönhetően könnyen teljesíthető, sáros időben, babakocsival, kisgyerekkel kényelmesen végigjárható (a Szentendréről Pilisszentlászlóra közlekedő autóbusz igénybevételével) a Pilisszentlászló - Öreg-nylíás-völgy - Bükkös-patak - Dömörkapu közforgalom elől lezárt, folyamatos lejtésű erdészeti műút, Dömörkapuról kiindulva (vagy oda megérkezve) szép túrák tehetők a Kő-hegyre (turistaház), a Vasas-szakadékhoz, Lajosforrásra, a Holdvilág-árok felé, a Sikárosra, Dobogókőre és a Szőke-forrás-völgyön át Dömös felé.

 

 

A Kőrösi Csoma Sándor pihenő Dömörkapu fölött

 

A buszjárat közlekedését, annak igénybevételének módját a Pilis-Visegrádi-hegység turistakalauz (Cartographia) 2014. évi ill. a turistatérkép (Cartographia) 2015. évi kiadása pontosan közli.

 

A járat turisztikai célú visszaállításának kezdeményezőjeként kérem, hogy a járat fennmaradása érdekében minél többen, egyénileg vagy csoportosan, túraszervezés formájában vegyék igénybe, szőjék túraprogramukba a dömörkapui buszjárattal történő utazást.

 

Itt hívom fel a figyelmet, hogy májusban újraindul a Bp. - Szentendre - Fellegvár - Nagy-Villám - Kis-Villám buszjárat is.

 

Ezúton is köszönöm a Volánbusznak a dunakanyari természetjárás segítését.

 

 

Cikkajánló