Újra látogatható a pécsi Barbakán

Pécs ikonikus látnivalóját balesetveszély miatt kellett lezárni 2018-ban. Bő egy évvel a lezárás után a Barbakán-bástya újra nyitva áll a látogatók előtt.

Szerző:
MTI
Fotó:
MTI/Sóki Tamás
2019. december 6.

Pécs ikonikus látnivalóját balesetveszély miatt kellett lezárni 2018-ban. Bő egy évvel a lezárás után a Barbakán-bástya újra nyitva áll a látogatók előtt.

A pécsi székesegyháztól nyugatra lévő körbástyát 2018-ban balesetveszély miatt zárták el a látogatók elől, és az elmúlt bő egy évben nem is lehetett rá felmenni. Az elmúlt hónapokban mintegy harmincmillió forintból, hatvan köbméternyi fa beépítésével teljes körűen felújították a fából készült lépcsőket, a gyilokjárót, a bástyához vezető hidakat, s a korábbi fa tartószerkezeteket fémre cserélték biztosítva ezzel ismét hosszú időre a Barbakán-bástya látogathatóságát.

A felújítások 2020-ban is folytatódnak, a városfal déli részén, a Citrom utcánál található, szintén balesetveszély miatt zárva lévő gyilokjárót is felújítják és az északi városfal rekonstrukcióját is elindítják, s lehetőség szerint be is fejezik jövő évben.

A pécsi városfal nyugati falának részét képező építményt a 15. században emelték azért, hogy az a város és a püspökvár védelmét szolgálja a törökök európai terjeszkedése idején. A bástyát korábban lakóépületek szegélyezték, azokat a hetvenes években bontották el, s tették látogathatóvá a pécsiek és a turisták előtt. A bástya a busszal érkező turisták számára a belváros kapujaként is funkcionál. A járművek az építmény közelében teszik ugyanis le utasaikat, így ez az első látványosság, amivel találkoznak.

Cikkajánló