A pécsi mandulafa lett az Európai Év Fája

Pécs idős mandulafája több mint 45 ezer szavazattal megnyerte az Európai Év Fája szavazást. Második helyen az orosz abramtsevói tölgy, harmadik helyen pedig a portugál magyal tölgy végzett.

Szerző:
TM/Janus Pannonius Múzeum
Fotó:
Mánfai György
treeoftheyear.org
2019. március 20.

Pécs idős mandulafája több mint 45 ezer szavazattal megnyerte az Európai Év Fája szavazást. Második helyen az orosz abramtsevói tölgy, harmadik helyen pedig a portugál magyal tölgy végzett.

A nemzetközi verseny szavazása február 28-án ért véget, a szavazás eredményét március 19-én ismertették Brüsszelben. A pécsi mandulafa 45 132 szavazattal lett az Európai Év Fája. Második helyen 39 538 szavazattal az orosz abramtsevoi tölgy, míg a harmadik helyen 32 630 vokssal a portugál Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye végzett. Az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) által szervezett Európai Év Fája nemzetközi versenyben a havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fa 14 európai fával versengett.

 

 Havi-hegyi templom mandulafái

 

Az öreg mandulafa 2018 októberében a magyar versenyt a Római-parti fákat és a szebényi óriási tölgyet megelőzve 4779-en szavazattal, több mint ezer szavatos előnnyel nyerte meg. Az országos verseny győzteseként automatikusan bekerült a nemzetközi Európa Fája (Tree of the Year) versenybe, ahol az oroszországi abramtsevói tölggyel együtt végig az élen állt.

 

 Az oroszországi abramtsevói tölgy

 

Az országos versenyre való nevezés ötlete pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályától származik. Az intézmény névadója, Janus Pannonius pécsi püspök-költő 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. 2008-ban, Janus Pannonius újratemetésekor a múzeum kezdeményezésére 500 mandulafát ültettek el a városban. A pécsi múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja örökbe is fogadta a város egyik legszebb részén, a Tettyén álló különleges fát.

 

 

Az Év Fája szavazási kampány múzeumi szervezői március 20-án 16.30-kor piknikre hívják a mandulafának szurkoló pécsi lakosokat. Kérik, hogy a fát gyalog, biciklivel vagy helyi járattal közelítsék meg az érdeklődők. A megmozdulás már 15.30-kor elkezdődik a Széchenyi téren, itt van lehetőség a hegyre induló gyalogos menthez csatlakozni. A részvevőktől szívesen várnak saját sütésű süteményeket vagy gyümölcsöt, mellyel egymást kínálhatják a piknikhangulat jegyében. A program része a Brüsszelbe küldött legjobb mandulafa-rajzok alkotóinak díjazása is. 

 

Kapcsolódó cikkek:

14 európai fával versenyez a pécsi mandulafa

Ezer szavazattal tarolt a pécsi mandula

Ahol az erdő és a város összeér

Barangolás Pécs tetején, a Tettyén

Cikkajánló