Hírek

A pécsi mandulafa lett az Európai Év Fája

Pécs idős mandulafája több mint 45 ezer szavazattal megnyerte az Európai Év Fája szavazást. Második helyen az orosz abramtsevói tölgy, harmadik helyen pedig a portugál magyal tölgy végzett.

Szerző:
TM/Janus Pannonius Múzeum
Fotó:
Mánfai György
treeoftheyear.org
2019. március 20.

Pécs idős mandulafája több mint 45 ezer szavazattal megnyerte az Európai Év Fája szavazást. Második helyen az orosz abramtsevói tölgy, harmadik helyen pedig a portugál magyal tölgy végzett.

A nemzetközi verseny szavazása február 28-án ért véget, a szavazás eredményét március 19-én ismertették Brüsszelben. A pécsi mandulafa 45 132 szavazattal lett az Európai Év Fája. Második helyen 39 538 szavazattal az orosz abramtsevoi tölgy, míg a harmadik helyen 32 630 vokssal a portugál Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye végzett. Az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) által szervezett Európai Év Fája nemzetközi versenyben a havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fa 14 európai fával versengett.

 

Fotó: Mánfai György
Fotó: Mánfai György

 Havi-hegyi templom mandulafái

 

Az öreg mandulafa 2018 októberében a magyar versenyt a Római-parti fákat és a szebényi óriási tölgyet megelőzve 4779-en szavazattal, több mint ezer szavatos előnnyel nyerte meg. Az országos verseny győzteseként automatikusan bekerült a nemzetközi Európa Fája (Tree of the Year) versenybe, ahol az oroszországi abramtsevói tölggyel együtt végig az élen állt.

 

Fotó: treeoftheyear.org
Fotó: treeoftheyear.org

 Az oroszországi abramtsevói tölgy

 

Az országos versenyre való nevezés ötlete pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályától származik. Az intézmény névadója, Janus Pannonius pécsi püspök-költő 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. 2008-ban, Janus Pannonius újratemetésekor a múzeum kezdeményezésére 500 mandulafát ültettek el a városban. A pécsi múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja örökbe is fogadta a város egyik legszebb részén, a Tettyén álló különleges fát.

 

Fotó: Mánfai György
Fotó: Mánfai György

 

Az Év Fája szavazási kampány múzeumi szervezői március 20-án 16.30-kor piknikre hívják a mandulafának szurkoló pécsi lakosokat. Kérik, hogy a fát gyalog, biciklivel vagy helyi járattal közelítsék meg az érdeklődők. A megmozdulás már 15.30-kor elkezdődik a Széchenyi téren, itt van lehetőség a hegyre induló gyalogos menthez csatlakozni. A részvevőktől szívesen várnak saját sütésű süteményeket vagy gyümölcsöt, mellyel egymást kínálhatják a piknikhangulat jegyében. A program része a Brüsszelbe küldött legjobb mandulafa-rajzok alkotóinak díjazása is. 

 

Kapcsolódó cikkek:

14 európai fával versenyez a pécsi mandulafa

Ezer szavazattal tarolt a pécsi mandula

Ahol az erdő és a város összeér

Barangolás Pécs tetején, a Tettyén

Cikkajánló