Újra megmutatta magát a börzsönyi ragadozó

Bár a szakértők egy magányosan kóborló példányról beszélnek, a jelek szerint ez az ordas már nagy valószínűséggel állandó lakója a Magas-Börzsönynek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Börzsönyi Természetvédők Facebook
2022. március 23.

Bár a szakértők egy magányosan kóborló példányról beszélnek, a jelek szerint ez az ordas már nagy valószínűséggel állandó lakója a Magas-Börzsönynek.

Mostanában igazán gazdag volt a termés, már ami a börzsönyi kameracsapdákat illeti. A hegység eldugottabb részein élő hiúz az elmúlt napokban két alkalommal is felbukkant, március 23-án pedig a szintén ritkán látható farkas mutatkozásáról adtak hírt a Börzsönyi Természetvédők Facebook-oldalán. Bedő Péter nagyragadozó-kutatónak, a Börzsöny Alapítvány önkéntesének felvételén egyértelműen felismerhető a hazánkban ritkának mondható ragadozó, amit pár nappal ezelőtt, március 12-én, az éjjeli órákban sikerült lencsevégre kapni. Az állat láthatóan jól érzi magát, de feltehetően ez ugyanaz a példány, amit korábban már több alkalommal is befogott a kamera.

A kutatók 2017 óta rendszeresen észlelik a farkas jelenlétét Börzsönyben: lábnyomok, DNS-minták, fényképek és videók bizonyítják a környéken már kihaltnak hitt ragadozó jelenlétét. Ez a tendencia bizakodásra ad okot, hiszen a Zempléni-hegység, az Aggteleki-karszt és a Bükk mellett a Börzsöny is megfelelő környezetet tud biztosítani ezeknek az állatoknak: a szakemberek szerint itt is minden adott az alapvetően falkában élő ragadozó elszaporodásához és tartós jelenlétéhez.

Minden alkalommal megemlítjük, de nem győzzük hangsúlyozni: kirándulás közben nincs mitől tartanunk. A hazánkban élő ragadozók tartanak az embertől, tehát nem jelentenek ránk veszélyt.

MIT TEGYÉL, HA FARKASSAL TALÁLKOZOL?

Erre nagyon kicsi az esély, de ha mégis szerencsések lennénk, akkor itt van néhány tanács, mit kellene tennünk.

  • Ne kezdjünk el szaladni, illetve soha ne vegyük üldözőbe az állatot.
  • Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, az állatot szemmel tartva, hátrálva távozzunk.
  • Rákiabálással, tapsolással elriaszthatjuk a farkast. Ne etessük!
  • Ne vegyük el tőle a zsákmányát, és ne is próbáljuk elzavarni onnan. Ha kutyával kirándulunk, azt SOHA ne engedjük szabadon, kizárólag pórázon vezessük.
  • Ha esetleg egy barlangban bukkanunk a farkas búvó- vagy szaporodóhelyére, gyorsan távozzunk.

Még mindig sok tévhit él az emberekben a farkasokkal és a ragadozókkal kapcsolatban, ezeknek jártunk utána a Semmi okunk félni farkastól című cikkünkben.

Forrás: Börzsönyi Természetvédők Facebook

Cikkajánló