Újra szabadon szárnyalnak a meggyógyított darvak

A november eleji időjárás nem kedvezett a darvaknak, az átláthatatlan köd miatt többen közülük sérülést szenvedtek el. A Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjában kezelt példányok közül kettőnek azonban szerencsére happy enddel végződött a története.

Szerző:
MTI/Szegedi Vadaspark
Fotó:
Shutterstock
2015. november 16.

A november eleji időjárás nem kedvezett a darvaknak, az átláthatatlan köd miatt többen közülük sérülést szenvedtek el. A Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjában kezelt példányok közül kettőnek azonban szerencsére happy enddel végződött a története.

Illusztráció

 

Szegeden és környékén igen sűrű köd telepedett meg november elején, így nem csoda, hogy több darvat baleset ért: nekirepültek a kivehetetlen tereptárgyaknak, rosszabb esetben pedig a vezetékeknek. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei azonnal intézkedtek, és a vadasparkkal közösen próbálták az összes - még élő - sérült madarat összegyűjteni. A vadaspark természetvédelmi mentőközpontja hét darvat fogadott, közülük hármat (mindegyik Szeged és Sándorfalva térségében került elő) sikerült életben tartani. Kettőt egészen hamar, 5-6 nap alatt meggyógyítottak, ezek a példányok nem szenvedtek áramütést, de megtalálásukkor röpképtelenek voltak, így valószínűleg nekirepülhettek valaminek. Múlt hét végén a szakemberek úgy látták, biztonsággal szabadon engedhetik őket. A műveletre Szatymazon került sor. A fiatalabb (idei fióka) és az idősebb egyed néhány, földön megtett méter után szárnyra kapott, és a remények szerint hamarosan csatlakoznak a környéken pihenő fajtársaikhoz. A harmadik daru szintén jó eséllyel meggyógyul majd. 

 

Tudtad?
A daru Magyarországon a 19. század végén még költött, jelenleg tavaszi és őszi átvonuló. Idén nyáron azonban - száz év után először - a Marcal völgyében sikerült megfigyelni egy költőpárt, amely két fiókát nevelt.

Az európai daruállomány egyik legjelentősebb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi részét. Abból is látszik, milyen nagy szerepe van a helynek a daruvonulásban, hogy az ezredforduló utáni évektől kezdve már tízezres számban időznek itt a darvak. Az elmúlt évek adatai szerint az őszi vonulás során a szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepén eléri a 20-30 ezret. 

 

Innen ismerheted fel a darvakat
A gólyáknál és gémeknél nagyobb termetű (190-200 centiméteres szárnyfesztávolságú) darvak tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől. A daru rendkívül éber, veszélyt sejtve hosszú nyakát magasra nyújtja. Költőterületén - Eurázsia erdős, sztyeppés tájain - füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Vonuló csapatai V alakban vagy egyenes vonalban szállnak, ellentétben a szintén kinyújtott nyakkal, de rendezetlen csoportokban röpülő gólyákkal.
 
 
A mentőközpont
Az elmúlt hónapokban a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontja elsősorban a határon elkobzott állatok befogadásával kapcsolatos hírekben szerepelt. Azonban már régóta legalább ennyire jelentős az a mentési munka, amelyet a nemzetipark-igazgatóságokkal együttműködve, illetve sokszor magánemberekkel együtt végeznek, akik eljuttatják hozzájuk a mentésre szoruló sérült vagy elárvult hazai vadállatokat. Évente közel ezer egyedet fogadnak, jelentős részüket sikeresen szabadon is tudják engedni, a felgyógyulásuk vagy felnevelésük után.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Mindent túlszárnyal a darvak óriási száma a Fehér-tónál

Hortobágyon darvadozva - videóval

Ritka vendégek a Biharugrai-halastavaknál

Már 17 ezren vannak, de egyre gyülekeznek

 

 

 

Cikkajánló