Üregi nyulakkal ugrott az első helyre a legjobb magyar természetfotós

Aki követi a hazai természetfotózást, lehet már a címből sejti ki nyerte a Varázslatos Magyarország fotópályázat legnagyobb elismerését, aki nem, az hamarosan megtudhatja a díjátadóról készült beszámolónkból.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
Francz Ilona
Varázslatos Magyarország
2019. március 8.

Aki követi a hazai természetfotózást, lehet már a címből sejti ki nyerte a Varázslatos Magyarország fotópályázat legnagyobb elismerését, aki nem, az hamarosan megtudhatja a díjátadóról készült beszámolónkból.

Szerkesztőségünk nagy izgalommal várta a március 7-i díjátadót, amit a Varázslatos Magyarország fotópályázat idén is a Magyar Természettudományi Múzeumban tartott meg, nemcsak azért, mert kíváncsiak voltunk, vajon meglepetés születik-e a legjobb természetfotóst illetően, hanem mert több általunk is már bemutatott és ismert fotósért is izgulhattunk. És persze azt is szerettük volna megtudni, kik lesznek a legjobbak a Turista Magazin által támogatott Ember a természetben kategóriában.

 

Utolsó simítások - a létrán Zsila Sándor, a Varázslatos Magyarország pályázatának egyik zsűritagja és a kiállítás anyagának kivitelezője


A kilencedik alkalommal megrendezett pályázat díjátadója egyben a Varázslatos Magyarország kiállításának hivatalos megnyitója is volt, amit április 22-ig lehet megnézni. A falra 138 fotó került, amit a 2018-19 évadra beérkezett képek legjobbjaiból válogatta ki a verseny zsűrije és szervezői. Az átadót idén is Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója nyitotta meg és vezette végig.

 

Gál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója

 

Kezdésként egy szép összeállítást nézhettünk meg a Mozgásban a természet pályázatra beérkezett videókból, majd az est meglepetésvendége, Zséda énekelt pár számot a közönségnek.

 

Zséda, az est meglepetésvendége

 

Ezt követték a köszöntőbeszédek, Gaál Péter elmondta, hogy VM legjobb természetfotósa helyezésért megint szoros küzdelem alakult ki és bejelentett egy új kategóriát is. Természet mosolya címmel újabb videós pályázatot indítanak, amire természetben készült vicces videókat várnak majd. Ezután dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, majd dr. Csorba Gábor a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese is beszédet mondott. Csorba Gábor kihangsúlyozta, hogy nagyon fontos munkát végeznek a hazai természetfotósok, hiszen azon kívül, hogy képeik által dokumentálják hazánk élővilágát és tájait, technikai tudásukkal a múzeumi anyagok archiválásban is sokat segíthetnek, amire már többször volt példa.

 
Ezután a pályázat zsűrijét köszöntötték, az eddigi évekhez képest az öt helyett most már hét zsűritag értékelte a beérkezett fotókat, így egy fotó maximálisan 70 pontszámot kaphatott.

 

A zsűri tagjai balról jobbra: Kerekes István, Barbalics Nándor, Zsila Sándor, Szilágyi Attila, Suhayda László és dr. Kalotás Zsolt, aki épp a színpadra érkezik. A hetedik zsűritag, Keleti Éva sajnos most nem tudott jelen lenni az eseményen

 

A pályázat kategóriái  
Havi természetfotós pályázatok, amik beleszámítanak az éves ranglistába:
- Varázslatos Magyarország természeti szépségei
- Varázslatos Magyarország madarai
- Varázslatos Magyarország egyéb állatai
- Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből
Az év végi eredmény, illetve fődíj (VM legjobb természetfotósa) a 9 hónapból a legjobb 7 hónap összpontszáma alapján kerül kiosztásra (ez lehetőséget ad azoknak a pályázóknak is, akik kihagynak maximum 2 hónapot, hogy az év végi fődíjért versenyben maradhassanak).

További kategóriák:
- Varázslatos Magyarország mozgásban a természet (videó)
- Varázslatos Magyarország ember a természetben
- Képek a nagyvilágból

 

A Varázslatos Magyarország tényleg egy különleges pályázat, hiszen itt nem egy-egy képpel lehet elcsípni a meghirdetett címeket vagy díjakat, hanem több hónapon át tartó kitartó munka és sok-sok jó pontszámot elért fotó kell hozzá. Ez még inkább arra ösztönzi a fotósokat, hogy folyamatosan terepen, azaz a természetben legyenek, és a pályázat nem titkolt célja az is, hogy a képek által minket is erre ösztönözzenek. Hiszen a fotókon Magyarország olyan oldalát láthatjuk, amiről sokan nem is tudunk. A nemzeti parkokon keresztül mutatják be ezek a képek hazánk természeti értékeit, sokszínű élővilágát, gyönyörű tájait.

 

A kiállításon is hazánk 10 nemzeti parkja szerint csoportosították a képeket

 

A zsűri elnöke, dr. Kalotás Zsolt elmondta, hogy 9 éve, a pályázat indulásakor még kételkedett annak sikerében, de mára már örömmel látja, hogy nagy népszerűségnek örvend. És azt is, hogy nemcsak technikailag emelkedik a színvonal évről évre, hanem a fejekben és a hozzáállásban is jelentkezik mindez. Egyre többen érdeklődnek a természet, természetfotózás iránt, amiből a természetvédelem is „profitálhat”, hiszen a fotók segítségével egy dokumentáció is létrejön hazánk tájairól, élővilágáról, azok helyzetéről.

 

„… a modern technika önmagában csak az esélyeink bővülését jelenti. A sikeres természetfotók mögött mindig ott van az ember, aki tervez, aki alkot, aki mindezt vezérli, kézben tartja, és az expozíciós gomb megnyomásával pontot tesz az alkotása végére” - részlet Kalotás Zsolt a Varázslatos Magyarország friss albumában található gondolataiból

 

Minden évben nehéz dolga van a zsűrinek, hogy a rengeteg beérkezett jó kép közül mi kerüljön be a kiállítás anyagába, Kalotás Zsolt több fotót is szívesen látott volna még a falon, de mivel ez nem volt lehetséges, mindenkit arra buzdított, menjen fel a pályázat weboldalán található képgalériába, és nézegesse meg az elmúlt év többi munkáját is.

 

 

Az ünnepség a nemzeti park igazgatóságainak képviselőinek köszöntésével folytatódott és dr. Markovics Tibor az Őrségi Nemzeti Park igazgatójának beszédével.


Gaál Péter ezután bejelentett egy pár nap múlva induló nagy projektet is, amit közösen Máté Bence természetfotóssal álmodtak meg és hoztak létre. A Fajbook nevű kezdeményezés célja, hogy mindenkit bevonjanak a minket körbevevő élővilág felfedezésébe. A matricaalbumok mintájára kitalált internetes versenybe bárki részt vehet. Magyarország vadon élő állatait kell lefotózni, akár egy mobiltelefonnal is, és ezt feltölteni a rendszerbe, a lényeg, hogy minél többfélét gyűjtsünk össze. Egy képes könyv is készült a verseny kapcsán, amiben a 100 legismertebb hazai vadon élő állatfaját mutatják be.

 

A díjátadó ünnepségen mutatták be a Fajbook projekt kapcsán készült képes könyvet, valamint idén is készült album a Varázslatos Magyarország kiállítás anyagából, így otthon is tudjuk nézegetni a valóban varázslatos képeket

 

Máté Bencének egy nagyszabású vándorkiállítása is nyílik a Fajbook projekttel párhuzamosan március 13-án, amiről részletesen is be fogunk számolni, ahogy a fajgyűjtő versenyről is.

 

A díjátadás előtt egy diaporámán nézhettük végig a legjobb fotókat, majd végre megtudhattuk kik lettek idén a legjobbak. A különdíjak átadásával kezdődött a ceremónia, a legtöbb pályázaton részt vett fotós Daróczi Csaba lett, amin maga is nagyon meglepődött.

 

Erre a díjra maga Daróczi se számított


A legszebb magyar természetfotó idén Litauszki Tibor Szállingózunk című képe lett:

 

 

Litauszki Tibornak (jobbra) Gál Péter (balra) és Fáth Péter (középen), a naturArt elnöke adja át a legszebb fotóért járó díjat


És végre elérkeztünk az Ember a természetben kategória győzteseinek kihirdetéséhez. A díjátadásban magazinunk főszerkesztője, Nógrádi Attila is részt vett, és nagyon örültünk, hogy olyan fotósoknak oszthattunk díjakat, akiknek munkáját már jóideje követjük, sőt többször szerepeltek online vagy nyomtatott felületünkön is. A harmadik helyezést Béres Attila kapta, aki a tavalyi után idén is a pályázat közönségszavazásának nyertese lett, a VM Természeti Szépségei kategóriában pedig 3. helyezett.

 

 

Vidám hangulat a díjátadó után az Ember a természetben kategória első három helyezésével: Koncz-Bisztricz Tamás (balra), Gutter Krisztián (középen) és a már hajnalban a Bükk-fennsíkon kezdő Béres Attila (jobbra), aki emiatt egy kissé fáradtan érkezett a díjátadóra, de ez szerencsére egyáltalán nem látszik rajta

 

Béres Attila: Erdő temploma - Ember a természetben kategória

 

A második Gutter Krisztián lett az Ember a természetben kategóriában, az első díjat pedig az a Koncz-Bisztricz Tamás kapta, akit már két éve követünk a pályázat kapcsán. Tomi idén még csak 15 éves lesz, de már most elmondhatja, hogy ő is ott van a „nagyok” között. Nagyszerű érzés lehet példaképeivel, például Daróczi Csabával egy falon szerepelni. A Mozgásban a természet videós kategóriában például Tomi lett a második Daróczi Csaba után. És még egy első helyezést is bezsebelhetett az ifjú csongrádi fotós, a Varázslatos Magyarország Kompakt Szemszögből kategóriában. Összesítve a 10. helyezést érte el az éves ranglistán, ami nagyon nagy dolog ennyi idősen. Nem akarjuk nagyon szpojlerezni az éppen készülő áprilisi magazinunkat, de annyit elárulhatunk, Tomival is találkozhattok majd benne.

 

Koncz-Bisztricz Tamás veszi át a VM kompakt szemszögből kategória első helyezéséért járó díját Gaál Pétertől. A pályázat szervezői is felfigyeltek az ifjú tehetségre és idei teljesítményét plusz díjjal, egy Panasonic MILC cserélhető objektíves fényképezőgéppel is értékelték

 

Gutter Krisztián: Munkában - Ember a természetben kategória 

 

Koncz-Bisztricz Tamás: Tiszaalpári templomdomb - Ember a természetben kategória

 

Ezután átadták a díjakat az éves rangsor alapján az első 50 helyezettnek, természetesen a végére hagyva a két legjobban szereplő fotóst. A 2018-19-as évadban Potyó Imre nem indult a pályázaton és azt gondoltuk Daróczi Csabának nem lehet ellenfele, hiszen tavaly már 5. alkalommal nyerte meg a pályázatot. Valóban színpadra is szólították Csabát Hargitai Lászlóval együtt a díjátadó végén. Kettejük között dőlt el ugyanis az első helyezés sorsa, végül idén hatodszorra nyerte meg Daróczi CsabaVarázslatos Magyarország legjobb természetfotósa címet. Kiderült, nem is volt olyan egyértelmű a helyzet, hiszen csak két képnyi pontszámkülönbség döntötte a mérleget Csaba javára. Gratulálunk mindkét fotósnak az elért szép eredményhez!

 

Gratulál egymásnak a két legjobb: Daróczi Csaba (balra) és Hargitai László (jobbra) 

 

Hargitai László: Elveszett toll - Varázslatos Magyarország madarai kategória

 

Csabát megkérdeztük, milyen érzés hatodszorra is megnyerni a pályázatot, vajon mi motiválja, amire azt mondta, nyilván izgalmas a verseny, de ami igazán motiválja az maga a fotózás. Ahogy ő fogalmazott, az út, maga a folyamat a fontos. Nem a díjak miatt indul kora hajnalban terepre a hónap sok-sok napján, hanem mert szereti csinálni azt, amit csinál. És ennek mi is örülünk, hiszen neki köszönhetően ilyen izgalmas pillanatokat láthatunk, mint ezeknek az üregi nyulaknak a játékos ugrándozása.

 

Daróczi Csaba: Spuri - Varázslatos Magyarország egyéb állatai

 

Daróczi Csaba a Varázslatos Magyarország legjobb természetfotósa ugráló nyulakat ábrázoló képe mellett

 

Kérdésünkre, hogy jövőre is indul-e a pályázaton, egyértelműen igent mondott Csaba, már csak azért is, mert 2019-re Potyó Imre is biztosan visszatér a Varázslatos Magyarország versenyébe. Természetesen ez egy játékos versengés kettejük között, aminek mi is fültanúi voltunk a 2017-es átadón.

 

A VARÁZSLATOS  MAGYARORSZÁG DÍJAZOTTAI
A legjobb természetfotós díj:
1. helyezett: Daróczi Csaba

2. helyezett: Hargitai László

3. helyezett: Kirják József

 

Kategóriagyőztesek:

 

Varázslatos Magyarország természeti szépségei - Kirják József

Varázslatos Magyarország madarai - Marsó Vilmos

Varázslatos Magyarország egyéb állatai - Horesnyík Ervin

Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből - Koncz-Bisztricz Tamás

 

Portfólió díj 1. helyezett  - Hely Dr. Nagy Edit

Portfólió díj 2. helyezett- Hely Daróczi Csaba

Portfólió díj 3. helyezett - Hely Ravasz Balázs
 

Ember a természetben kategória I. helyezett - Koncz-Bisztricz Tamás

Képek a nagyvilágból kategória I. helyezett - Kalmár Lajos Gábor

Mozgásban a természet kategória I. helyezett - Daróczi Csaba

 

 

 

KÜLÖNDÍJAK

Közönségszavazás 1. helyezett - Béres Attila

Legtöbb pályázaton részt vett pályázó - Daróczi Csaba

Legtöbb nemzeti parkban készített fotót - Kádár Ferenc

Legtöbb fotót feltöltő pályázó - Kalmár Lajos Gábor

METRIREP (Metrirep felajánlásával) - Násfay Krisztina

NaturArt különdíja, a legszebb magyar természetfotó - Litauszki Tibor: Szállingózunk

 

A díjátadót egy elég merész kisfilmmel zárták a szervezők, viszont nem szeretnénk lelőni a poént, talán csak annyit mondunk, hogy Gaál Péter több fura oldaláról is megmutatkozik benne. A pályázat honlapját megnyitva az egész díjátadót megnézhetitek, amit idén is élőben közvetítettek, az említett kisfilmet pedig 2 óra 14 perctől láthatjátok, valamint egy Máté Bencével készült, a Fajbook-ot népszerűsítő videót is 1 óra 34 perctől.
 

A következő, 2019-es verseny, ami már a 10. lesz a pályázat történetében, április 1-től indul, és idén is kilenc hónapig lehet majd feltölteni képeket a Varázslatos Magyarország oldalára.

 

Végül mutatunk még pár fotót a kiállítás anyagából, de aki teheti menjen el a Magyar Természettudományi Múzeumba április 22-ig.

 

Sosztarich Krisztián: Bőrig ázva - Fertő-Hanság Nemzeti Park

 

Füssi-Nagy Regő: Pókhálók között - Aggteleki Nemzeti Park

 

Násfay Krisztina: Vágta - Bükki Nemzeti Park

 

Ravasz Balázs: Merengő - Aggteleki Nemzeti Park

 

Kirják József: A természet szigete - Kiskunsági Nemzeti Park

 

Koncz-Bisztricz Tamás: Levél alatt lapul a béka - Duna-Dráva Nemzeti Park

 

Marchhart Pál: Kukucs... - Hargita

 

Heincz Miklós: Saslik harkály módra - Őrségi Nemzeti Park

 

Nagy Bertold: Kapu egy másik világba - Őrségi Nemzeti Park

 

Gutter Krisztián: Tömegesen - Aggteleki Nemzeti Park

 

Marsó Vilmos: Ínységes időkben - Duna-Ipoly Nemzeti Park

 

Orbán Péter: Virágosat álmodtam - Balaton-felvidéki Nemzeti Park

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Nézz meg még több Varázslatos Magyarország fotókból készült válogatást

Remekül szerepeltek a magyar természetfotósok a híres spanyol pályázaton

A magyar természetfotózás sikerei 2018-ban

Cikkajánló