Utazások az évszakok között - A hét képei

Árvizek a Bakonyban, virágszőnyeg Alcsúton, utolsó hó a Kék potyautasa körül a Kékesen. A hét legérdekesebb képei között a szeszélyes február mellett a tavasz első morzsáit is elhintettük.

Szerző:
TM.hu
2016. február 19.

Árvizek a Bakonyban, virágszőnyeg Alcsúton, utolsó hó a Kék potyautasa körül a Kékesen. A hét legérdekesebb képei között a szeszélyes február mellett a tavasz első morzsáit is elhintettük.

 

A Kékestetőt kitartóan támadó hóviharok nyomán az ország tetején most is a fehér színé a főszerep. Potyautassal a Kéken sorozatunk aktuális része az addigi legzordabb körülmények közt kezdődött.

  

  

Kilátás a tihanyi Nyereg-hegy oldalából nyugat felé. A sajkodi erdei út és a gerincen haladó túraútvonal mentén a héten elvégzik a testi épséget is veszélyeztető fák kitermelését.

  

 

Az elmúlt hét esői életre keltették a pilisi Holdvilág-árok patakját: a szurdok végén néhány napig hazánk második legmagasabb természetes vízesése zúdult le a hétméteres mélységbe. Az ide vezető egy kilométeres út jó felszereléssel, mászótudással és a beázás vállalásával is több mint egy óráig tartott, de a tucatnyi kisebb-nagyobb vízesés, illetve az esőtől csillogó részletek bőségesen kárpótoltak

  

 

Az Alcsúti Arborétumban már tavaszra váltott az idő: a hónap közepére két és fél hektáron borult virágba az erdő talaja.

  

 

Az első fotók egyike a magyarországi hiúzról az Aggteleki Nemzeti Parkban készült. A kameracsapda felvételén látható kifejlett példány komótosan sétálva tűnik el a homályban...

 

 

A Bükki Nemzeti Park egyik legérdekesebb természeti jelenségei, az időszakos karsztforrások az elmúlt hetek csapadékos időjárásának következtében a felszínre törtek. A Vörös-kői-forrás a karsztvízszint megemelkedésével valószínűleg mindaddig működni is fog, amíg az esős idő tart.
 

 

Szarvasok a Kab-hegyen. A néhány nap alatt elolvadt hó nyomán életre keltek a hegy patakjai, az erdő mozgolódása pedig már a tavasz közeledtét jelzi.

  

 

Deli Szilvia: Széllapát. A Hónap Fotója pályázatunkra érkezett képen az aprólaékosan kidolgozott szélmalommodell szinte már készen áll a gabona őrlésére.

Cikkajánló