Vaddisznó szaladgált az újpesti panelek között

Szerda hajnalban egy vaddisznó mászkált Újpesten. A városba tévedt állatot több helyen, például a káposztásmegyeri lakótelep házai között látták.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. július 14.

Szerda hajnalban egy vaddisznó mászkált Újpesten. A városba tévedt állatot több helyen, például a káposztásmegyeri lakótelep házai között látták.

Az MTI felhívta az Állat- és Természetvédelmi Járőrszolgálat újpesti telephelyét, ahol az ügyeletes munkatárs elmondta, bár erről a mostani esetről még nem kaptak jelzést, de korábban már érkezett bejelentés, hogy a környéken – többek között az újpesti Farkaserdőben – vaddisznót láttak. Ezért korábban már ki is helyeztek több figyelmeztető táblát, amelyeken arra kérik az arra lakókat, hogy ne etessék a vaddisznókat.

A vaddisznók megjelenése a falvakban, városokban nem újkeletű jelenség. A vaddisznó okos állat, és hamar rájött arra, hogy a településeken is megtalál mindent, amire szüksége van, élelmét és búvóhelyet, és az ember által okozott minimális zavarást is eltűri.

A Bakonyerdő Zrt. munkatársai pár éve a Balaton-felvidék településein befogott néhány vaddisznóra GPS-nyomkövetőt tettek, hogy követhessék az állatok mozgását. Azt látták, hogy az állatok kizárólag a belterületen mozogtak, így az ott felnövő utódok számára már ez lesz a természetes élettér, és az első pillanattól kezdve megszokják az ember jelenlétét.

Hazánkban a hatvanas évek elejétől kezdve növekedett a vaddisznóállomány, 2013-ra már mintegy 120 ezer egyedre nőtt. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikája szerint azonban az utóbbi két évben csökkenő trend figyelhető meg, 2020 tavaszán a jelentett vaddisznólétszám 82 959 példány volt. Persze, a populációnak csak egy apró része él városokban és a falvakban, ez a kis hányad azonban egyre nő.

Cikkajánló