A focipályát sem kímélték a vaddisznók

Fákat dézsmálnak, konyhakertekben garázdálkodnak, sőt még a focipályát is feltúrják a somogyi vaddisznók, milliós károkat okozva az önkormányzatoknak.

Szerző:
Somogy Megyei Hírportál
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. január 27.

Fákat dézsmálnak, konyhakertekben garázdálkodnak, sőt még a focipályát is feltúrják a somogyi vaddisznók, milliós károkat okozva az önkormányzatoknak.

A Zala megyei harmadosztályban játszó csapat tavasszal kénytelen lesz más településen pályára lépni – számol be róla a Somogy megyei hírportál. A településekre minden szemérem nélkül bemerészkedő vaddisznók már régen nem számítanak újdonságnak, a vadkárok megelőzése azonban még sok helyen problémás.

Igaz ez többek között Pogányszentpéterre is, ahol a futballpályán az elmúlt hetekben vaddisznók túrták fel a gyepet. „Van, ahol húsz centiméternél mélyebb csapásokat hagytak maguk után, de dagonyázóhelyet is kialakítottak a fűben” – számol be róla a lap. A területet boronálni és füvesíteni kell, de egy kerítésre is szükség lesz, ez pedig nem kevés pénzbe kerül majd

A településen a kertek is veszélyben vannak, az önkormányzat gyümölcsösét és málnaültetvényét teljesen feldúlták a vadak. A polgármester, Flinger Tamás szerint az egyetlen megoldás az, ha az egész falut körbekerítik, ami persze lehetetlen.

A szomszédos Iharoson is hasonló a probléma, ott a földeket és a gyümölcsöst tették tönkre a vaddisznók. Az erdészettől ugyan pár éve kaptak kártérítést, de az csak a kiadások egy részére volt elég. A közeli Somogycsicsón a tujákat tarolták le a vadak, a kerteket szintén feldúlták. Itt a falu egyik felét sikerült már lekeríteni, a másik felét nem lehetne megoldani.

Mocz András, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) Somogy megyei vidékfejlesztési alelnöke a Somogy megyei hírportálnak elmondta, hogy a vadkárt a vadászatra jogosultnak kell megtérítenie. Szerinte a villanypásztor, a kerítés, illetve a vadak intenzívebb etetése lehetne a megoldás, és bölcsebb lenne, ha a vadkár kifizetése helyett inkább a megelőzésbe fektetnének a vadásztársaságok.

Cikkajánló