Valahol Buda határában csatangol a svájci farkas

A természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan figyeli a messziről érkezett vándor mozgását, aki a jeladó adatai szerint jól érzi magát nálunk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock
Forrás:
sokszinuvidek.24.hu
2023. március 16.

A természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan figyeli a messziről érkezett vándor mozgását, aki a jeladó adatai szerint jól érzi magát nálunk.

Korábban mi is hírt adtunk arról a szürke farkasról, amely még tavaly kelt útra Svájc déli részéből, és több mint 700 kilométert tett meg a Vértesig. A farkast anno jeladóval ellátó, azóta is figyelemmel kísérő Gruppe Wolf Schweiz természetvédelmi csoport folyamatosan tájékoztatja a magyar természetvédelmi hatóságokat az állat hollétéről. A 24.hu megkereste a Gruppe Wolf Schweiz munkatársát, illetve Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságot is, hogy megtudják, merre jár jelenleg a farkas.

A jeladó adatai alapján úgy fest, az M237 kódszámú állat egészen Budapest határáig eljutott, mozgása lelassult, és kb. két hete a dél-budai agglomerációban tartózkodik

„Nem számítunk arra, hogy hosszútávon ezen a területen marad. Napközben a kirándulóhelyektől távol eső rejtekhelyén tartózkodik” – közölte a 24.hu portállal Kálmán Gergely, a DINPI kommunikációs referense, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy

a farkas kifejezetten kerüli az embert, fél tőle, a települések közti területeken járva kimondottan óvatos. A vadon élő farkas emberre történő támadása Európában nem ismert, és Magyarországon sem fordult elő ilyen eset egyetlen alkalommal sem!

Aggodalomra tehát nincs ok. A természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan készenlétben van, és amennyiben hosszabb ideig kimarad a jeladás, akkor óvatos keresést indítanak. A nemzeti park továbbá arra is felhívja a kirándulók figyelmét, hogy továbbra is ügyeljenek a természetjárás alapvető szabályainak betartására, ami biztosítja az állat zavartalanságát.

Cikkajánló