Tudtad, hány farkas él ma Magyarországon?

A pontos számot nehéz megbecsülni, de következtetni azért lehet.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt illusztráció)
2022. augusztus 8.

A pontos számot nehéz megbecsülni, de következtetni azért lehet.

Tavasszal több feltételezhető farkastámadásról derült ki, hogy az ordasoknak nincs közük hozzá – természetesen nem embereket, hanem állatokat támadtak meg, mind később kiderült, kóbor kutyák. Ekkor beszélgettünk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság gerinces-zoológiai szakreferensével, Bakó Botonddal, aki válaszolt a fenti kérdésre: úgy vélte, körülbelül 25-30 farkas él most hazánkban, ami mintegy tíz családot jelent.

A szakember cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint százas falkák kóborolnak a hegyeinkben, hiszen egy-egy családhoz hatalmas terület tartozik. Ezzel szemben kóbor kutyák és aranysakálok is ezrével élnek nálunk.

Arra, hogy farkassal fuss össze a természetben, vajmi kevés az esély. Már csak azért is, mert jóval hamarabb feltűnik neki a kiránduló közeledése, mint hogy az illető észlelné a farkas jelenlétét. Ráadásul nem tekinti zsákmányának az embert, és többnyire éjszaka aktív. Két dolgot azonban érdemes betartani: kutyát csak pórázon biztonságos sétáltatni az erdőben, és sosem jó ötlet fotót készíteni a farkasról, ha mégis rábukkannál. Előfordul ugyanis, hogy valaki csak azért tér le egy kijelölt útról, hogy farkaskölyköket fotózzon, ami veszélyezteti a fokozottan védett fajokat.

Még sosem fordult elő olyan, hogy hazánkban vagy Európa más részein a farkas emberre támadt volna, a farkassal kapcsolatos esetleges közvetlen konfliktusok alapvető emberi hibákra és mulasztásokra vezethetők vissza.

Cikkajánló