Válogatás a kéktúrás ügyfélszolgálat legnépszerűbb kérdéseiből

Bár a kéktúrás ügyfélszolgálatunkra érkező kérdések jelentős része egyedi megoldást igényel, azért bőven akadnak ismétlődő témák is. Hogy mik ezek, az kiderül a leggyakrabban feltett kérdésekből készített összeállításunkból.

Fotó:
Tassy Márk
2021. augusztus 13.

Bár a kéktúrás ügyfélszolgálatunkra érkező kérdések jelentős része egyedi megoldást igényel, azért bőven akadnak ismétlődő témák is. Hogy mik ezek, az kiderül a leggyakrabban feltett kérdésekből készített összeállításunkból.

Hol lehet beszerezni a kéktúra-igazolófüzetet?

Leggyorsabb megoldásként a Cartographia és a Térkép-Center üzleteit, a Geotrek és a Tengerszem túraboltokat valamint a Decathlon áruházakat szoktuk ajánlani. Az utóbbi években jelentősen megnőtt az érdeklődés a kéktúrázás iránt, ezért érdemes előzetesen tájékozódni afelől, hogy van-e bolti készleten a minket érdeklő füzetből.

Ugyan nem nyújt azonnali megoldást, mégis érdemes szétnézni az online Turistashopban, ahol az igazolófüzetek mellett kiadványokat, praktikus túrakellékeket és kiegészítőket is találsz. Sőt, TEKA kártyával kedvezményesen áron juthatsz hozzá a shop termékeihez.

Mi történik a füzettel a kéktúrázást követően?

Ha szeretnéd a teljesítésért járó elismeréseket (oklevél, jelvény) akkor juttasd el az MTSZ-hez a bélyegzőkkel teli füzetedet ellenőrzés céljából. Ezt megteheted postai úton (1244 Budapest, Pf. 846) vagy személyesen. Utóbbi esetben az Európa Center irodaház (1075 Budapest, Károly körút 11.) bejáratánál elhelyeztünk egy postaládát, amit hétköznap 9:00-18:00 között érsz el.

A füzetet a kéktúraellenőrök átnézik. Ha az útvonalkövetés szabályai szerint teljesítetted a kéktúrát és nincsenek hiányosságok, akkor egyeztetünk veled arról, hogy füzetet, az oklevelet és az ingyenes jelvényt hová küldjük el. A borítékot és a postaköltséget mi álljuk, tehát neked ezzel nincs teendőd. Ha véletlenül hiánypótlásra kerül a sor, akkor ugyancsak felhívunk vagy írunk neked ímélt, majd a hiánypótlás teljesítése után az előzőekben leírt postázás következik.

Időnként megakasztja az ügymenetet, ha nincsenek megadva kapcsolattartási adatok. Ilyenkor egyet tudunk tenni: megvárjuk, amíg jelentkezik a füzet tulajdonosa. Ezért kérjük, hogy mindig olvashatóan töltsd ki az adataidat a füzet elején!

Mennyi az elbírálás ideje?

Az elbírálás 2-3 hét, de vannak olyan időszakok, amikor ennél is több, attól függően, hogy mennyi füzet érkezik be egyszerre az MTSZ-hez. Az elbírálás után elkészítjük az oklevelet, majd felvesszük veled a kapcsolatot a postázás miatt, ami hozzáadódik a 2-3 héthez.

Megérkezett az igazolófüzetem az MTSZ-hez?

Gyakran teszitek fel ezt a kérdést is, jogosan. Ahogy említettük, legalább 2-3 hetet érdemes türelemmel várni. Ha ennél jóval régebb óta vársz, akkor a legegyszerűbb és leggyorsabb telefonon érdeklődni az igazolófüzetedről.

Nem látom magam a teljesítők listájában. Hogy kerülhetek fel oda?

Ennek egyetlen járható útja van: csak a hozzájárulási nyilatkozat kitöltése után tesszük közzé a nevedet és az adataidat a teljesítők nyilvános listáján. Ha nem kaptál tőlünk ilyen nyilatkozatot, akkor a www.kektura.hu Teljesítők listája nevű oldalon megtalálod a sablont. Az aláírt dokumentumot szkenneld be vagy fotózd le és küldd el nekünk a kektura@termeszetjaro.hu címre. A beérkezéstől számítva nagyjából 10 napon belül már te is ott leszel a listán.

Mik a bélyegzés szabályai?

Erre a kérdésre a kéktúra-igazolófüzet elején kell keresni a választ. Természetesen szívesen elmagyarázzuk szóban is a bélyegzés lényegét, de az ott leírtaknál egyszerűbben és közérthetőbben nem lehet megfogalmazni. A bélyegzéshez és az útvonal-követéshez nagy segítséget nyújt a kéktúra honlapon található, Csernus Lukács Gábor kéktúraellenőr által írt sorozat, az Ellenőri tapasztalatok. Kezdőknek és haladóknak egyaránt ajánlott!

Nem tudtam bélyegezni, mert nem volt a helyén a pecsét. Mit tegyek?

Ilyen helyzet sűrűn adódik, ezért a következő a bevett gyakorlat: készíts magadról egy olyan szelfit, amin a bélyegzőhely és te is beazonosítható vagy. Ha lemerült a telefonod, akkor pedig keress egy olyan üzletet, plébániát, vasútállomást vagy ezekhez hasonlót, aminek a céges bélyegzőjében szerepel a település neve és bélyegezz a füzetben a megfelelő helyre.

Mit tegyek, ha otthon felejtettem a füzetemet?

Mivel a kéktúrázás lényege az útvonal-követés, a bélyegzés pedig a hab a tortán, mindezt pedig az igazolófüzetben dokumentálod, így nehéz azt mondani, hogy semmi gond! Egyszerűen ne felejtsd otthon a füzeted, mint ahogy a tintapárnát és a tollat sem! Ha mégis előfordul, akkor az előzőekben már említett módon készíts egy olyan szelfit, amin a bélyegzőhelyszín és te is beazonosítható vagy.

Mi az az útvonal-megszakítás?

Megszakításról akkor beszélünk, amikor a túrát több, mint egy nap - tehát 24 óra - kihagyása után folytatod. Amennyiben az utadat megszakítod egy igazolóponton, majd később ugyaninnen folytatod (vagy ide érkezel), akkor abban az igazolófüzetben, ahol bélyegzőhelyenként egy sarkára állított nevesített négyzet van, ott a második dátumhelyet kell kitöltened. Léteznek olyan kiadású füzetek, amelyekben a bélyegzőhelyhez két négyzet van hozzárendelve. Útvonal-megszakítás esetén kötelező a két bélyegzés.

Segítségként ajánljuk figyelmedbe ezt a cikket, amiben gyakorlati példákkal szemléltetve olvashatsz az útvonal-megszakításról.


Útközben problémát észleltem itt és itt. Mit tegyek?

Nagyon köszönünk minden tapasztalatot és bejelentést, hiszen minél hamarabb tudunk például egy útlezárásról, annál hamarabb elkezdődhet a helyzet megoldása. Viszont kérjük, hogy minden esetben írd le pontosan hogy hol és milyen jellegű problémát észleltél, akár a kektura@termeszetjaro.hu címre, akár a kéktúra honlap bejelentő felületén.

Szállást keresek a kéktúra mentén, tudtok segíteni?

Ezen a honlapon, a kéktúrák szakaszai almenüben összegyűjtöttük azokat a kéktúra mentén lévő szálláshelyeket, amelyek elfogadnak TEKA kártyát. Ha ezek egyike sem megfelelő, akkor javasoljuk, hogy keresd meg a helyi önkormányzatot vagy a szállást közvetítő honlapokat.


Ha elkezdenéd a kéktúrázást, akkor ezt, ha a bélyegzéssel és az igazolófüzet vezetésével kapcsolatban van kérdésed, akkor ezt a cikket ajánljuk figyelmedbe.

Cikkajánló