Vándortáborok az ország legszebb helyein

Június 30-ig lehet jelentkezni az államilag támogatott erdei vándortáborokba, amelyek az ország legszebb helyeire viszik el az általános és középiskolás diákokat. Lomniczi Gergelyt, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkárát kérdeztük az új programról.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Mokran János
erdeivandor.hu
123rf.hu
2017. június 12.

Június 30-ig lehet jelentkezni az államilag támogatott erdei vándortáborokba, amelyek az ország legszebb helyeire viszik el az általános és középiskolás diákokat. Lomniczi Gergelyt, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkárát kérdeztük az új programról.

 

TM: Rég nem volt már államilag (is) támogatott vándortábor Magyarországon. Honnan és miként jött az ötlet ennek a műfajnak a feltámasztására?
 

Lomniczi Gergely: A bakancsos turizmus reneszánszát éli, a magyar erdők a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok közé emelkedtek. Rég nem látott nagyságrendű fejlesztések támogatják ezt az örvendetes folyamatot. A vándortábor-mozgalom felélesztése szervesen kapcsolódik ehhez a gondolatkörhöz. Nagy természetjáró elődeink közül többen a „természetjárás magasiskolájának” nevezik a vándortáborozást, ahol a fizikai erőnlét és a gondos felkészülés egyaránt számít, és nemcsak országunk természeti és kulturális értékeivel lehet testközelből megismerkedni, hanem az együttlét össze is kovácsolja a résztvevő közösséget. Magát a konkrét ötletet a kerékpározásért és az aktív turizmus népszerűsítéséért felelős kormánybiztos és irodája karolta fel. A Magyar Természetjáró Szövetséggel karöltve ők dolgozták ki az alapkoncepciót, és mivel a tervezett útvonalak mindegyike erdőterülethez kötődik, az Országos Erdészeti Egyesület örömmel vállalta a koordináló, lebonyolító szerepet. Jól illeszkedik ez a program abba a környezeti nevelési tevékenységbe, amit például az erdészeti erdei iskolákon keresztül végzünk.

 


TM: Az állami támogatás jelen esetben mit jelent pontosan?

 

L.G.: A vándortáborozás újraélesztéséhez szükséges támogatást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium biztosítja. Most az induláskor egyrészt az infrastruktúra kialakítására és működtetésére, másrészt a táborokat szervező pedagógusok képzésére és munkájuk díjazására fordítjuk a legtöbb támogatást. A cél az, hogy minél több segítséget nyújtsunk a táborozni vágyóknak. Ha elindulnak a meghirdetett útvonalakon, akkor szállás, napi háromszori étkezés, továbbá bizonyos kulturális és természetismereti programok várják a csoportokat. Biztonságos élményszerzést szeretnénk lehetővé tenni, ezért szintén nagyrészt támogatásból finanszírozzuk a „Gyalogos vándortábor-vezető” pedagógus továbbképzést is, amire igen nagy az érdeklődés, közel 300 tanár jelentkezett már az első tavaszi turnusokra. A mozgalom újraindítása mindenesetre időigényes feladat, de ez a bíztató kezdet már jó alapot jelent a következő évek vándortáborozási szezonjaira.

 


TM: Kik és milyen módon jelentkezhetnek a vándortáborokra?

L.G.: Az Erdei Vándortábor program alapvetően általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákokat céloz meg, ezért elsősorban oktatási intézmények, civil szervezetek jelentkezhetnek, minimum 13 fős gyerekcsoportokkal, akiket minden 10. gyerek mellett egy-egy felnőtt kísér. Fontos, hogy minden csoportnak rendelkeznie kell egy olyan táborvezetővel, aki elvégezte a Testnevelési Egyetem és az Országos Erdészeti Egyesület közös, akkreditált gyalogos vándortábor-vezető képzését. Az érdeklődésre és a szünidő közelségére tekintettel idén jelentkezhetnek akár családok is, a lényeg, hogy a csoportok fele itt is gyerekekből álljon. Még lehet jelentkezni civil szervezeti csoportoknak is, de itt is fontos, hogy a csoport mellett legyen egy-egy képzett pedagógus. Ez utóbbiban az Országos Erdészeti Egyesület is tud segíteni, igény esetén a jelentkező csoportokat összekötjük a képzésen részt vett pedagógusokkal. Jelentkezni a www.erdeivandor.hu weboldalon, az online jelentkezési lapon lehet. Korlátozott számban saját vándortáborokat is indítunk, erről szintén a fenti honlapon olvashatók hamarosan további információk.

 


TM: Hol és mikor lesznek a táborok?

 

L.G.: Az Erdei Vándortáborok 5 útvonalon, a Mátrában, a Börzsönyben, a Pilisben, a Bakonyban és a Mecsekben, 2017. július 1. és augusztus 20. között, Magyarország legszebb, legtöbb látnivalóval és természeti értékkel rendelkező erdeiben lesznek. Minden útvonalon 6 éjszakát és 7 napot töltenek majd el a csoportok, a vándortáborok egyenként összesen 50-80 kilométer távúak, azaz a gyerekek naponta 8-10 kilométert tesznek meg. A táborhelyeket előre felépítjük, ami azért lényeges, mert nem megy el naponta több órájuk táborverésre és táborbontásra. A túrákat szervező erdőgazdaságok minden útvonalat úgy alakítottak ki, hogy a természeti kincsek mellett a történelmi és kulturális értékekkel is megismerkedjenek a gyerekek.

 


TM: Mennyibe kerülnek ezek a táborok, és ezért a pénzért mit kapnak a gyerekek?

 

L.G.: A szállást, napi háromszori étkezést és előre szervezett kulturális, ismeretterjesztő programokat. A képzett túravezető díját is tartalmazó részvételi díj fejenként 22 000 forint. Nem kell fizetniük a képzést sikeresen elvégző pedagógusoknak.

TM: Hogyan lehet a táborokra jelentkezni és pályázni? Akár kísérőként, akár gyerekes szülőként?

 

L.G.: Az erdei vándortáborokra jelentkezni 2017. június 30-ig a www.erdeivandor.hu oldalon keresztül lehet. Mivel induló programról van szó, sok kérdés merülhet fel már a jelentkezéssel kapcsolatban, ezekre az info kukac erdeivandor.hu címen keresztül válaszolunk. Érdemes még elmondani, hogy az idei nyárra csoportot szervező pedagógusok körében három darab, egyenként 150-150 ezer forint értékű túraeszköz vásárlási utalványt sorsolunk ki a szezon végén.

 TM: Pályázni csak a korábban meghirdetett útvonalakra lehet, vagy bárhová lehet vándortábort szervezni Magyarországon, és ha igen, ennek milyen feltételei vannak?

L.G.: Elsődleges célunk a program keretében kialakított vándortábor-útvonalak bevezetése a köztudatba, segítségükkel szeretnénk visszahozni ezt az egykor népszerű nyári kikapcsolódási formát. Nem feledkezünk meg azonban azokról sem, akik az utóbbi időben sem hagytak fel a vándortáborozással, és jól bevett helyszíneken, saját szervezésben táboroztatják a csoportokat. Számukra egy pályázatot fogunk még a nyár elején kiírni, amivel támogatjuk az dolgozó pedagógusok munkáját is.

 

Névjegy 
Kép
Lomniczi Gergely
- erdőmérnök, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Szakmai pályafutását az ország leglátogatottabb erdeit kezelő erdőgazdaságnál, a Pilisi Parkerdő Zrt-nél, annak is a legfrekventáltabb helyen lévő területén, a Budapesti Erdészetnél kezdte. Természetes számára, hogy a lakossági és a természetjáró közösség véleményét be kell építeni a szakmai munkába, aminek az alapjait a folyamatos erdőborítás fenntartását biztosító gazdálkodási módok jelentik. Több mint tíz éve kommunikációs területen dolgozik, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivőjeként aktív ismeretterjesztő és szemléletformáló munkát végez. Szabadidejében lelkes természetjáró, amiben már kisebb gyerekei is követik.
 

 

Kapcsolódó cikkek:

Már lehet jelentkezni a vándortáborokba

Megint lesznek vándortáborok

 

Cikkajánló