Védett madarak ezreit lövik meg légpuskával

Az elmúlt évben rengeteg madár került a hortobágyi madárkórházba lőtt vagy szabálytalanul kihelyezett csapdák okozta sérüléssel.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
2021. május 13.

Az elmúlt évben rengeteg madár került a hortobágyi madárkórházba lőtt vagy szabálytalanul kihelyezett csapdák okozta sérüléssel.

Május 12-én egy légpuskával meglőtt fehér gólyát és egy szabálytalanul kihelyezett csapóvas fogta barna rétihéját szállítottak be a Madárkórház Alapítványhoz. Előbbi faj fokozottan védett, 100 ezer forintos természetvédelmi értékkel, utóbbi védett, eszmei értéke 50 ezer forint. A gólya nagy valószínűség szerint árván maradt tojásokat hagyott hátra. A lövedék a felkarcsontját roncsolta, és lehet, hogy több mint két hónapig fog lábadozni. Ami a rétihéját illeti, a lábfeje majdnem letört, most is válságos állapotban van.

Az elmúlt évben nagyon megszaporodott a hasonló esetek száma a madárkórházban, hetente nagyjából egy tucat sérült állat érkezik be a két probléma valamelyike miatt. A becslések szerint még sokkal több lehet azoknak a madaraknak a száma, amelyek nem kerülnek emberkézre, így országosan több ezerre tehető a valós esetek száma.

Ezekben az esetekben orvvadászatról, állatkínzásról, védett fajoknál természetkárosításról van szó, ami büntetőeljárást vonhat maga után. A madárkórház ilyenkor mindig feljelentést tesz.

Cikkajánló