Vércsecsúcs

Az alföldi pusztákon már gyülekeznek a fokozottan védett kék vércsék. Ez a kora őszi időszak egyik leglátványosabb mozzanata. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai már megkezdték a gyülekező madarak szinkronszámlálását, s első blikkre kimagasló eredmény született.

Szerző:
kmnp.hu
mme.hu
Fotó:
shutterstock.com
2014. szeptember 2.

Az alföldi pusztákon már gyülekeznek a fokozottan védett kék vércsék. Ez a kora őszi időszak egyik leglátványosabb mozzanata. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai már megkezdték a gyülekező madarak szinkronszámlálását, s első blikkre kimagasló eredmény született.

A kék vércsék az egész napos vadászat után jól meghatározható facsoportokban gyűlnek össze éjszakázni népes, esetenként akár több száz egyedből álló csapatokban. Ilyenkor nyílik alkalom arra, hogy szerte az Alföldön és az egész Kárpát-medencében (beleértve a Partiumot és a Vajdaságot) a szakemberek megszámolják a gyülekező madarakat. Augusztus közepétől minden héten szerdán végzik a számlálást egészen október elejéig.

 

A kék vércse ( Falco vespertinus )

A sólyomfélék családjába tartozik, testhossza 30 cm, szárnyfesztávolsága 70-75 cm. A nőstény hasa és feje rozsdássárga, szürke hátán harántszalagok vannak; a hím sötétebb, lába piros, farkfedői rozsdavörösek.
Elsősorban szöcskével, sáskával és egyéb rovarokkal táplálkozik, de mezei pockot, ásóbékát illetve gyíkokat is fogyaszt.
Magyarország területén az alföldi megyékben, a Dunántúlon és a Kisalföldön találkozhatunk vele. Ezen kívül Szlovákiában, Ukrajnában, Oroszországban, Romániában és Bulgáriában fészkel. Ázsiában Nyugat-Szibériáig, illetve a Bajkál-tóig, délen a Kaukázusig fordul elő.
Itthon fokozottan védett madárnak számít, természetvédelmi értéke 500 000 Ft. Az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) az úgynevezett jelentősen csökkenő számú, sérülékeny fajok csoportjába sorolja.

 

Kép

 

Hím kék vércse leszállása

 

Ehhez a munkához idén az Európai Unió LIFE alapjából is támogatást nyújt, mivel jelenleg is fut „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” elnevezésű projekt, amelyben a KMNPI partnerként vesz részt.

Körös-Maros Nemzeti Parkban

o Madár-megfigyelési program szakvezetővel, szakmai előadással egybekötve.
Időpont: szeptember 12-14. (péntek-vasárnap) 15.00-19.00
Programdíj: 6200 Ft/óra szakvezetési díj/csoport, gépjárművel 8000 Ft/óra/csoport.
Előzetes bejelentkezés szükséges, minimum 5 főtől indul a program.
Bővebb információ, bejelentkezés:

Szélné Sándor Katalin - 30/445-2409

Az idei első szinkronszámlálás kimagasló számokat hozott. A KMNP területén tizenöt helyszínen közel 1600 példányt regisztráltak. A kék vércsék nagy száma a jónak mondható költési sikerrel illetve a táplálékban bővelkedő területekkel magyarázható.

 

 

A Kárpát-medencében összesen 41 helyszínen számolták a szakemberek a kék vércséket, s összesen 3500 egyedet regisztráltak. A korábbi évek tapasztalatai szerint ez a szám szeptember közepéig növekszik, ekkor éri el a csúcsot. Ezután október elejéig viszonylag gyors ütemben csökken, mivel a madarak elhagyják Európát, hogy megkezdjék hosszú vándorútjukat az Egyenlítőtől délre fekvő telelőterületek felé.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

Picur, az árva gólya nyomában

Segítsünk a szomjas tollasoknak!

Hazatért "Gabi", a világjáró parlagi sas

Csodálatos madárvilág a Pacsmagi-tavaknál

Cikkajánló