Keresés eredménye

Mitől függenek a kék vércsék?

Maratoni repülés után lassanként már érkeznek hazánkba a kék vércsék. A faj a Kárpát-medencében képviselteti magát a legnagyobb számban az Európai Unión belül, ezért nem mindegy, hogyan bánunk vele.

2022.04.27.

Beköszöntött az ősz, gyülekeznek a kék vércsék

Mielőtt útnak indulnának Afrikába, augusztus vége és október eleje között a kék vércsék nagy csapatokba verődnek, egyes gyülekezőhelyeken akár több ezren is összegyűlhetnek éjszakára. Cikkünkben mindent elárulunk erről a kistermetű sólyomféléről.

2021.09.09.

Vércsedömping Cserebökényben

Négy telep található a Körös-Maros Nemzeti Park részterületén mesterséges fészkekkel, melyekben idén több mint 160 pár vörös és 100 pár kék vércse költött.

2020.07.14.

Jó eredményeket hozott az idei kékvércse-számlálás

A nemrég befejeződött szinkronszámlálásból az is kiderült, hogy a Kárpát-medencében az alföldi puszták továbbra is fontos gyülekezőhelyei a kék vércséknek. A legtöbbet idén, 2059-et szeptember elején számolták a Körös-Maros Nemzeti Park területén. 

2018.10.12.

Leesett az állunk, hogy mennyit repült Ubul és Karma

Június közepén, Ubul és Karma, a két még életben lévő jeladóval ellátott kék vércse Észak-Afrikában és a Fekete-tenger keleti partvidékén járt. Július elején véget ért hosszú tavaszi vonulásuk és megérkeztek feltételezett költőhelyükre.

2015.07.09.

Vércsecsúcs

Az alföldi pusztákon már gyülekeznek a fokozottan védett kék vércsék. Ez a kora őszi időszak egyik leglátványosabb mozzanata. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai már megkezdték a gyülekező madarak szinkronszámlálását, s első blikkre kimagasló eredmény született.

2014.09.02.