Veszélyes növény jelent meg Heves megyében

Újra felbukkant a komoly bőrirritációt okozó növény, ez alkalommal a Füzesabonytól keletre fekvő Kompolt külterületén. A Szosznovszkij-medvetalp gyulladást és hólyagokat idéz elő.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
www.heol.hu
2022. június 10.

Újra felbukkant a komoly bőrirritációt okozó növény, ez alkalommal a Füzesabonytól keletre fekvő Kompolt külterületén. A Szosznovszkij-medvetalp gyulladást és hólyagokat idéz elő.

Elsősorban a növény levele tartalmaz olyan mérgező anyagokat, amik érintkezés után fényérzékennyé teszik a bőrt, és gyulladást idéznek elő, majd egy-két nap elteltével égési sérülésekre emlékeztető hólyagokat okoznak. Ezek a sebek rendkívül lassan és hegesen gyógyulnak – adta hírül a Heves Megyei Hírportál.

A Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának vezetője, Huszárné Bodor Éva felhívja a figyelmet arra, hogy különösen vigyázni kell, hogy miután megérintettük a növényt ne dörzsöljük meg a szemünket. Amennyiben érintkeztünk a medvetalp levelével, minél gyorsabban bő szappanos vízzel mossuk le a bőrfelületet, bőrirritáció esetén pedig forduljunk a háziorvosunkhoz.

Szosznovszkij-medvetalp (Heracleum sosnowskyi)

Az ernyősvirágzatúak rendjébe és a zellerfélék családjába tartozó évelő özönnövény a 3–5 méteres magasságot és a 10 centiméteres szárvastagságot is elérheti. Csapadékos, ugyanakkor forró nyarú, hideg telű területeken érzi jól magát. Európában leggyakrabban a homokos és iszapos termőhelyeken található meg, de könnyen alkalmazkodik bármilyen talajhoz az alapvetően Ázsiából, a Kelet- és Közép Kaukázusból származó növény. A Magyarország több pontján is előforduló invazív növény júniustól júliusig virágzik, augusztusban terem, a terméshullás pedig szeptemberig tart. Magvai akár 15 évig is életképesek a talajban, emiatt nagyon nehéz kiirtani.

Ez alkalommal a Tarna-part árokpartján bukkant fel a jelenleg 15 és 50 centiméter közötti magasságú medvetalp. A most fellelt példányok – csakúgy, mint az ország többi pontján előforduló eset is – feltételezhetően a kutatóintézetek közelségével magyarázható, vélhetően ezek is a kísérleti egyedek kivadulásai – magyarázta Huszárné Bodor Éva.

Nem ez az első alkalom, hogy medvetalpat találtak Kompolt környékén. A hatóságok már 2020-ban is találtak errefelé példányokat, most is egy utóellenőrzés alkalmával bukkantak rá a veszélyes növényre. A kormányhivatal, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Heves Megyei Vízmű Zrt. és a helyi önkormányzat szoros együttműködésben immáron két éve folyamatosan védekezik az invazív növény által érintett területeken.

Védekezés
A Bükki Nemzeti Park szakemberei a Szosznovszkij-medvetalp ellen a mechanikai védekezés során traktorra szerelt szárzúzóval és benzinmotoros bozótvágóval vágták le az állományt. Egy kisebb, izolált állomány ellen befecskendezett vegyszerrel, valamint permetezéssel védekeztek.

Ha valaki úgy véli, Szosznovszkij-medvetalpat talált, ne érintse meg, jegyezze fel a terület helyét és értesítse Heves Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédemi és Hulladékgazdálkodási Főosztályát!

Cikkajánló