Veszett rókát találtak az ukrán határ mellett

Az állat idegrendszeri tüneteket is mutatott, ezért kilőtték. Magyarországon 2017 óta nem azonosítottak veszett állatot.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt illusztráció)
Forrás:
Nébih
2022. szeptember 28.

Az állat idegrendszeri tüneteket is mutatott, ezért kilőtték. Magyarországon 2017 óta nem azonosítottak veszett állatot.

A róka szeptember 21-én tűnt fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Botpalád község közigazgatási területén, 5 km-re az ukrán határtól. Mivel felmerült a veszettség gyanúja, a helyi vadásztársaság lelőtte a rókát, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma pedig a hét elején megerősítették a felvetést. Járványügyi nyomozás indult, de feltehetően természetes úton, Ukrajna felől érkezett a betegség hazánkba a vadakkal.

Magyarországon folyamatosan vakcinázzák a rókákat, és nem is fordult elő veszettség már 2017 óta. Ukrajna állategészségügyi hatósága azonban a háború miatt idén nem tudta végrehajtani a rókaállomány immunizálását, így a térségben magasabb a járványügyi kockázat – adta hírül a Nébih. Az érintett területen október 1. és 8. között gócvakcinázás lesz az őszi vakcinázás kampány mellett. A Nébih tájékoztatta az esetről a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetékes szervét, továbbá az Európai Uniót és az Állategészségügyi Világszervezetet.

Ha rendellenesen viselkedő, emberre támadó vadállatot látsz, akkor haladéktalanul értesítsd az illetékes állategészségügyi hatóságot, az elhullott rókákat pedig a Nébih zöldszámán tudod bejelenteni: 06 80 263 244. A veszettségről ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Cikkajánló