Október elején kezdődik az őszi rókavakcinázás

Hamarosan megkezdik az országban a rókák veszettség elleni kezelését, emiatt október 2-tól ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben két hétig az érintett területeken.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Nébih
2021. szeptember 27.

Hamarosan megkezdik az országban a rókák veszettség elleni kezelését, emiatt október 2-tól ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben két hétig az érintett területeken.

Október 2–16. között zajlik az őszi rókavakcinázás – tájékoztat közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ország déli és keleti megyéiben a vakcinát tartalmazó csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a területre, ez azonban a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti.

A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe, az érintett települések megyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzat a hirdetőtáblákon tájékoztatja a lakosságot. A külterületeken elhelyezett plakátok pedig a kirándulókat figyelmeztetik majd – olvasható a közleményben.

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya mintegy hetvenötezer egyedre becsülhető. A veszettség vírusára a vadon élő és házi emlősállatok egyaránt fogékonyak, de vakcinázással a betegség megelőzhető. A kutyák védőoltása kötelező, illetve ajánlott a szabadba kijáró macskák veszettség elleni oltása is.

Az immunizálási program eredményességét a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával ellenőrzi a Nébih. Az előző évek eredményei alapján a vakcinázott területen a rókák mintegy háromnegyede felvette a vakcinát tartalmazó csalétket. A program sikerét bizonyítja, hogy a betegség az elmúlt években már csak elvétve fordult elő, utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutatták ki a vírust Magyarországon, emberi megbetegedés pedig már több mint huszonöt éve nem történt.

Cikkajánló