Videó: Happy enddel zárult a kormos kis kuvik mentése

Ez alkalommal megmenekült a bajba jutott madár, de az eset jól példázza, miért lenne fontos minden kémény tetejére védőrácsot rakni.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Mályi Természetvédelmi Egyesület
2022. november 7.

Ez alkalommal megmenekült a bajba jutott madár, de az eset jól példázza, miért lenne fontos minden kémény tetejére védőrácsot rakni.

A mályi madármentők közösségi oldalukon számoltak be a szerencsés kimenetelű történetről. Nyékládházáról hívták őket, hogy valami motoszkál egy családi ház kandallójában. A tulajdonos arról számolt be, hogy amikor benézett a kürtőbe egy „jó nagy” bagoly pislogott vissza rá. Megfogni nem merték, ezért segítséget kértek.

Miután a helyszínre kiérkező madármentők félig behatoltunk a kandallóba, konstatálták, hogy nem egy méretes madár, hanem egy szegény kis kuvik szorult a kéménybe.

Az állatot sikerült gyorsan kiszabadítani, akinek szerencsére az ijedségen kívül más baja nem esett.

„Kormosan, de boldogan engedtük szabadon a kis madarat” – olvasható a madármentők bejegyzésében, akik az állat szabadon engedéséről videót is megosztottak.

A kéményjáratba szorult, de még élő állat kimenekítésére minden esetben az állatmentő szolgálat, vagy természetvédelmi őr segítségét kell kérni. A madármentők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a kémény lerácsozásával elkerülhetők lennének a hasonló esetek, amelyek sokszor nem végződnek ilyen jól, mint a kis kuvik története.

Cikkajánló