Ritka vendég bukkant fel Budapesten

Ha az Aggteleki-karszton, a Börzsönyben vagy a Zemplénben látjuk, nem lepődünk meg, most azonban egy 16. kerületi kertben tűnt fel.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. október 19.

Ha az Aggteleki-karszton, a Börzsönyben vagy a Zemplénben látjuk, nem lepődünk meg, most azonban egy 16. kerületi kertben tűnt fel.

Az uráli bagoly - merthogy róla van szó- egy magánkert fenyőfáján töltötte a nappalt, ami azért nagy szó, mert eddig a fővárosból a fajnak csupán egyetlen adata ismert: Újpesten találtak egy elpusztult példányt, amelyik valószínűleg ablaknak repült.

A nagytermetű bagolyfaj főleg a zárt, középhegységi erdőket kedveli, és odvas fák üregében vagy ragadozó madarak fészkében költ. Egy fészekalja van évente, 3-4 tojást rak, amelyeken a tojó kotlik. A fiókák még a röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket, és a közeli fákon foglalnak helyet. A bagolyszülő minden erejével védelmezi a fiókáit, akár emberre is támadhat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint.

Étlapján kisemlősök, madarak, kétéltűek, nagyobb rovarok szerepelnek. Hazánkban jelenleg 160-260 pár fészkel, állománya erősödik. A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft. Ebben a cikkben még részletesebben bemutatjuk az uráli baglyot.

Cikkajánló