Kilőhetik a hódokat Magyarországon

Majdnem kiirtottuk, aztán visszatelepítettük őket, elszaporodtak, most pedig egy új rendelet értelmében kilőhetik a hódokat az országban.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
berek.hu
2022. augusztus 1.

Majdnem kiirtottuk, aztán visszatelepítettük őket, elszaporodtak, most pedig egy új rendelet értelmében kilőhetik a hódokat az országban.

Új rendelkezések léptek életbe az eurázsiai hóddal kapcsolatban a Magyar Közlöny 128. számában – írja berek.hu.

A hódokra ezentúl október 1. és március 31. között lehet vadászni, és a hódgátakat is el lehet bontani, de csak a természetvédelmi hatóság engedélyével.

Ehhez a védett és fokozottan védett állat- és növényfajokról szóló 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet egyes paragrafusait módosították.

  • Ennek értelmében a hód már nemcsak közérdekből lesz gyéríthető, hanem az erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása érdekében is. Ugyanez vonatkozik egyébként több más fajra is, például a bütykös hattyúra, a hörcsögre, a nagy kárókatonára vagy a házi verébre.
  • A gyérítés engedélyköteles, melyet a természetvédelmi hatóság adhat ki.
  • A hódgátak bontására nem közegészségügyi vagy közbiztonsági okból csak akkor kerülhet sor, ha „a hódgát által megváltoztatott élőhelyeken élő védett és fokozottan védett fajok védelmének szempontjai nem sérülnek”.

A természetvédelmi szakértők azt kérik, hogy csak feltétlenül szükséges esetben kérjék és használják ki az engedélyeket a gátépítő hódcsaládokra, mert természetvédelmi szempontból aggályos lehet a hódok ezen tevékenységének megzavarása, akadályozása. Arról ugyanis kevesebb szó esik, hogy a hódok tavacskái hasznosak is lehetnek. Duzzasztóműveket azért raknak össze, hogy megemeljék annyira a vízszintet, hogy a kotorék vagy vár bejárata az alatt legyen, így tudják elrejteni azt. Ezáltal keletkezik egy tavacska, ahol különböző vízinövények, hínárfajok telepszenek meg, ezekből is táplálkoznak.

A tavacskákban egyedi ökoszisztéma jön létre, ami sok vízi és vízközeli életmódot folytató, védett vagy fokozottan védett fajnak biztosít megtelepedési és megélhetési lehetőséget.

Ráadásul a klímaváltozás okozta negatív hatásokat is mérséklik a „hódtavak”. Akár 3-4 fokkal is csökkentik a hőmérsékletet a környéken. Végül, de nem utolsósorban: a vízvisszatartási hatás a környék talajvízszintjében is megmutatkozik, ami a kaszálókat, gyeptársulásokat érinti.

Cikkajánló