Keresés eredménye

Nem mindennapi hódmentés

A napokban Tiszaörvényen, a szivattyútelep csillapító medencéjébe egy hódpár esett be. Egyedül kijönni nem tudtak, ezért a környékről többen is a segítségükre siettek.

2022.12.19.

Mire jó a hód?

A hódok kapcsán legtöbbször csak bosszankodunk: egyre jobban elszaporodnak, rohamosan pusztítják a fákat, károkat okoznak. Arról azonban keveset beszélünk, miért nagyon hasznosak az ökoszisztémának.

2022.07.27.

Mélybe zuhant egy hód a Magas-Tátrában

Már önmagában az a tény is szenzációnak számít, hogy a hód a közel kétezer méter magasan található Halastónál élt, az pedig, hogy elindult hegyet mászni, egészen meglepő és rendkívüli. Sajnos a „kirándulás” azonban tragikus véget ért.

2022.05.26.

Legyél te is hódkutató!

Láttál már hód által kidöntött fát? Vagy mesterien faragott fatörzseket? Netalán hódvárat vagy hódgátat? Mostantól megoszthatod a hódokkal kapcsolatos megfigyeléseidet a Hódtérkép oldalán. Minden egyes adat, megfigyelés sokat számít, cikkünkben mutatjuk, hogyan csatlakozhatsz a hódmonitorozókhoz.

2021.12.03.

Nem a hódokat, hanem az embereket kell menedzselni

Mondhatjuk, hogy a világ egyik legsikeresebb visszatelepítési programja az eurázsiai hódoké: száz év alatt az állományuk ezerszeresére duzzadt. A károk megelőzéséhez és kezeléséhez rengeteg különböző érdeket kellene összehangolni, nem csoda, hogy a hódok ügye ma rendkívül kényes téma. A legtöbben elzárkóznak attól, hogy nyilatkozzanak erről, mi most mégis megpróbáltuk felderíteni az aktuális hódhelyzetet.

2021.11.10.

Hód kószált a szombathelyi panelházak között

Hód tévedt a tízemeletes panelházak közé Szombathelyen. Az állat láthatóan békésen mászkált és szaglászott, miközben a szemfüles helyiek levideózták, a 112 Press közzétette, és mi is megmutatjuk a kíváncsi hód városi sétáját. 

2019.03.12.