Videó: Mesés felvétel a tatai fényes tanösvény csodavilágáról

Ha még nem jártál a cölöpsétányon bejárható tatai vadonban, akkor ez a kisfilm biztosan meghozza a kedved.

2023. július 31.

Ha még nem jártál a cölöpsétányon bejárható tatai vadonban, akkor ez a kisfilm biztosan meghozza a kedved.

Erről a varázslatos hangulatú tanösvényről Kiss Ernő készített páratlan videót, amely többek között Tata város hivatalos Facebook oldalán is megjelent. A felvételen megelevenedik előttünk a mesés láp élővilága, benne a gyönyörű vidráival, különleges jégmadaraival, csodaszép kócsagjaival. Ha még jobban szeretnél elmerülni a tanösvény festői hangulatában, nézd meg ezt a cikkünket is. A videóért pedig kattints ide!

Hazánk egyik legérdekesebb tanösvényéről van szó, amit Tata mellett a Fényes karsztforrás-csoportjánál alakítottak ki. Egy fából épült, 1350 méter hosszú cölöpsétány kalauzol minket végig a tiszta vizű források lápvilága felett, a láperdő égerfái között. A láprétek és láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban annak leállta után, a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont: megtalálható itt többek közt a fokozottan veszélyeztetett Pókbangó, a Fehér tündérrózsa és a Selymes boglárka. Jelentős a helyi madárfauna is: az erdei fülesbagoly és a pettyes vízicsibe mellett megfigyelhető a fokozottan védett cigányréce is.

Infók a látogatáshoz

Nyitvatartás: ápr.1. – szept. 30.: mindennap 10.00 – 19.00, okt. – márc.: mindennap 9.00 – 16.00. Utolsó jegy értékesítése zárás előtt 1 órával! A nyári szezonban: 9.00 – 19.00.

Belépőjegyek:

  • teljes árú: 2 000 Ft
  • diák és nyugdíjasok: 1 500 Ft
  • családi jegy: 5000 Ft (2 felnőtt, 1 vagy 2 kiskorú gyermek)
  • 3 éven alul ingyenes


Cikkajánló