Videó: Vadludak tízezreit zavart szét egy helikopter Tatán

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tesz az ellen a helikopter ellen, amely az Öreg-tó felett repült, és felriasztotta az ott telelő vadludakat.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
kemma.hu
2021. november 18.

A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tesz az ellen a helikopter ellen, amely az Öreg-tó felett repült, és felriasztotta az ott telelő vadludakat.

A kemma.hu beszámolója szerint a megriadt vadlúdsokadalomról egy hobbifotós, Milinte Judit készített felvételt, amelyet a Facebook-oldalán meg is osztott.

Ahogy posztjában írja, a videó elején látni lehet, hogy a helikopter hangjára milyen idegesen figyelnek a ludak, majd ahogy közelebb ér hozzájuk, azonnal felrepül mind a mederből. „Nemcsak a ludak, hanem más madarak is! A helikopter alatt keringett az akkor bent lévő összes madár! Mivel nem állatkerti madarak, így nincsenek hozzászokva az ember által okozott zajokhoz, ezért kell őket óvni minden egyéb zavarástól!” – tette hozzá.

Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom fő szervezője azt nyilatkozta a kemma.hu-nak, hogy a tatai ramsari terület, azon belül az Öreg-tó felett a vadludak telelési idején, október 1-től március 31-i légügyi korlátozás van érvényben.

Ami azt jelenti, hogy bármilyen légi járműnek 1500 láb (körülbelül 460 méter) repülési magasságot kell tartani, illetve afelett kell repülnie.

A szakértő kiemelte, ez a helikopter vélhetően alacsonyabban repült a megengedettnél, így ijeszthette meg a vadludakat. Még elemzik a képeket, ami alapján megtehetik a feljelentést, hiszen a hatóságok a helikopter lajstromszáma szerint tudnak eljárni.

Cikkajánló